Home

.

Ikhwah & Akhwat Blogger

Assalamualaikum w.b.t

      Hopefully kita semua masih merasai "halawatul iman" iaitu manisnya nikmat iman yang tidak terhingga. Amin. Hari ni ana sangat-sangat gembira. Ternyata kegembiraan kita kadang-kadang bukan diri kita sorang jek yang rasa. Malah, kegembiraan kita kadang-kadang boleh membuatkan orang lain jugak gembira and bahagia. Syoknya dapat buat mereka-mereka yang tersayang tersenyum bahagia dan gembira. Betul kata-kata kawan ana: 

" Kita akan gembira dan bahagia bila tengok orang lain bahagia; dan apa yang paling baik adalah kegembiraan yang hadir dalam diri orang lain itu adalah disebabkan daripada diri kita"

      Hurm....betul tak kata-kata nie?... Tapi, jangan kita lupa, setiap kebahagiaan dan kegembiraan dan juga nikmat semuanya tu tak akan hadir tanpa restu dan redha daripada Allah. Segala-galanya daripada ketentuan-Nya, kerna kepada-Nya kita meminta dan memohon pertolongan.

......actually apa yang ana nak tulis dalam entry kali ni adalah....finally and finally...dah tau dah result exam lepas, bagi semester 4. Dah 4 sem mengaji kat IPG. Bersamaan dengan 3 taun pengajian. Perjalanan ternyata masih panjang di IPG. Setelah berhempas pulas, berpenat lelah, and bersengkang mata study plus-plus busy-busy buat kerja da'wah, ternyata Allah akan memberi ganjaran yang tidak terhingga dan ganjaran yang tidak disangkakan kadang kala. Hebatnya kuasa Allah.

....Taun lepas berpeluang memperolehi ilmu dalam matapelajaran >>>>>  yang berikut:

  1. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran;
  2. Pendidikan Akhlak Sekolah Rendah;
  3. Pengajaran Jawi Sekolah Rendah;
  4. Pengurusan Sumber & Penilaian Pendidikan Bahasa Arab;
  5. Ulum Al-Quran & Ulum Hadis;
  6. Seni dalam Pendidikan
  7. Kurikulum Unit Beruniform II
  8. Bina Insan Guru

.....banyak kan subjek....yang exam cuma 5 paper hari tu....huhu...yang paling turf dan selalu menakutkan adalah subjek bahasa Arab....huhu...ngeri kowt....nseb baik adik ana pun amik degree arabic studies...so, kami boleh study sama-sama...

....tapi memang nak katanya kena maintain result daripada sem 1 degree until sem 8 degree kat maktab....kalau pointer jek cantik tapi kalau CGPA tak cantik tak guna gak kan....sebab pointer boleh menjatuhkan dan menaikkan CGPA....

tengok FACEBOOK pun happy tengok result kawan-kawan baik and mumtaz....alhamdulillah berjaya bersama-sama.... Apa yang lebih membahagiakan adalah bilamana kita dapat cemerlang dunia akhirat kay... Cemerlangkan result; da'wah pun kena cemerlang gak kay...sebab >>>:

"Bila mana kita membantu agama Allah, maka Allah akan permudahkan urusan kita"

sepertimana ayat di bawah

:
:
:
:
v

 "Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu" (surah ke 47 ayat 7)
....ingat lagi pesan mak ana pada ana: "boleh nak bertanding JPP, tapi result JANGAN drop" (dengan nada tegasnya)...wow...cuak kowt tyme tu....dalam hati, betul ke....betul ke...betul ke ni nak naik bertanding....kalau busy and drop study cm ne??

....tapi ternyata da'wah tak kejam...da'wah itu indah....ada toleransi disitu....apa-apa jua yang kita lakukan dalam hidup ni niat untuk berda'wah....

...study itu da'wah, dapat result cemerlang itu da'wah, menjadi pemimpin itu juga da'wah.... jangan kita jadikan da'wah sebagai beban atau alasan tidak boleh berjaya dalam peperiksaan... mungkin orang selalu tengok kita busy, kejar sana, kejar sini...lari sana sini.....program disana, program disinoooon.... so, kalau keputusan kita merosot, orang akan judge "buat apa nak busy-busy,nanti result jatuh, kan duduk maktab or IPT ni untuk fokus study, buat apa nak beban-bebankan diri dengan kerja da'wah"

let's we make a change ok dear ikhwah akhwat: kalau berjaya kita boleh buktikan ternyata da'wah tidak kejam and malah membantu kita, sebusy mana pun kita, seserabut macam mana pun kita, terkejar-kejar macam mana pun kita dalam hidup, selagi mana kita yakin dan pasti apa yang kita lakukan adalah tugas yang baik, pasti Allah akan bantu....

nak sharing pengalaman, banyak benda yang terjadi dalam hidup ni yang ana yakin memang Allah tengah bantu ana.... tapi memang kena yakin. Contohnya...disaat orang lain tengah sibuk buat nota and assignment untuk dihantar, kadang-kadang ana terpaksa busy-busy buat kertas keje program IPG or surat yang memerlukan segera dihantar pada bila-bila masa sahaja, memang serabut sikit hidup tahun ni, pening kepala, and sakit pun macam-macam datang; kadang-kadang down gak tengo orang dah siap keje, kita pulak masih nak sibuk-sibuk cari bahan....orang dah print assignment kita masih lagi nak susun-susun assignment and edit sana-sini....buat kerja dah la lambat....huhu....ternyata bila sabar dan tabahkan diri....Allah bantu....

...banyak sebenarnya assignment yang contohnya nak kena hantar esok....ana tak siap lagi...banyak plak tu.....huhu...nak menangis jek rasanya....tapi, dah tau nak hantar esok, ana punya la dah tension tak nak fikir sampai kena tidur....maigrain datang kowt....esok pagi bagun huhu...mengelabah tak print apa....tawakal dan berserah pada ALLAH semoga Allah bantu ana....ternyata ALLAH bantu....assignment postpone penghantarannya....hehe....suka sangat....then, tak sia-siakan masa yang ada...edit dan buat yang lebih baik sebelum hantar.....

ada lagi kesah yang Allah bantu ana....tyme orang dah busy-busy baca buku untuk study week,ana pulok sibuk g meeting-meeting bawak fail and segala macam, urus surat di Jabatan Hal Ehwal Pelajar....balik meeting tension lagi tengok kawan dah baca buku setengah buku lebih kurang, dah wat nota sana sini....waaaa.....rasa nak menjerit....keluar bilik amik wudhu', tenangkan hati...solat dhuha dan sebagainya....baca buku slow-slow.... and niat dalam hati , apa yang kita baca and buat nota mendapat keberkatan Allah and Allah permudahkan dalam exam.... Alhamdulillah, kadang-kadang apa yang keluar kat exam tu la tajuk assignment yang ana buat, apa yang keluar dalam exam, tulah tajuk yang ana present dalam kelas dan apa yang keluar dalam exam tu la apa yang ana tekankan dan baca betul-betul waktu study....syukur....apa yang tak baca kadang-kala tak keluar....

Ya Rabb...hebat kan kuasa Allah....

walaupun dah habis exam or dah habis study...doa jangan putus, mintak kat Allah.... kalau kita mintak sedikit in sha Allah jika ikhlas doanya Allah akan makbulkan dan beri yang lebih baik.... :-) daaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnn....daaaaaaaaaaannnnn dan......panjang dan....

"jangan pernah berkira-kira waktu untuk dihabiskan untuk bermunajat pada Allah, sebab Allah sentiasa ada masa untuk kita, cuma kita jek yang kadang-kadang lupa pada-Nya"

nak masuk dewan exam, langkah kaki kanan....baca doa banyak-banyak, selawat kalau lupa....nak hentam pun kena selawat banyak-banyak....yela biar apa yang kita hentam and goreng-goreng kat paper exam tu sedap la gak dibaca pemeriksa.... "YANG PENTING".....tulisan kena cantik....tak cantik pun kira ok la kalau kemas....kalau comot sana sini, orang pun x faham nak baca....meluat dan sakit kepala tengok.... Nie nasihat daripada bakal guru....ngeh3.... esok-esok bakal jadi penanda kertas peksa gop akhirnya....

...tulisan kena besar and jelas....jawab semua soalan....tau...tau...tau..... lagi 1, sebelum exam tepon mak ayah...mintak restu and mohon ampun and redha diorang....ingat nak kahwin jek ke kena mintak restu...nak exam pun kena gak tau...ala2...macam kita nak pergi berperang...dalam masa 2 jam setengah ke bape2 lah jam kita exam...semua tu perang tau.....

jangan lupa....baca ayat seribu dinar....solat dhuha....semua tu untuk dipermudahkan rezeki.... :-)...banyak tolong orang....nanti Allah tolong kita....baca ayat cinta Allah jangan putus....ni dok baca surat cinta manusia buat po....buang masa dan buang perasaan...ngeh2....yela, tak tenang la hati kan bila dok tatap surat cinta manusia....tatap surat cinta ALLAH tenang hati....in sha Allah....

tak percaya cubalah..... :-)

OK....untuk semester yang baru.....tanamkan azam untuk study dan buat yang lebih baik daripada tahun ini....the past is the past.....jadikan pengajaran dan pedoman untuk taun hadapan....

tahniah buat kawan-kawan ana yang dah bertunang and ada yang dah kahwin cuti ni....result pun semua gempaks-gempaks.....rezeki dan berkat dapat teman baru zauj and zaujah antum and antunna.... Ana??? "biarlah rahsia", "masa yang akan menentukan"....but nice, tunggu dan terus menunggu masa berlalu...panjang umur, murah rezeki, kita bakal bertemu dan berjumpa lagi.....gud luck dalam apa jua yang dilakukan....ingat Allah selalu....jihad dalam da'wah....jihad menetang hawa nafsu....  ingat, jodoh kita adalah cerminan diri kita sendiri.... soleh dan solehahkan diri....in sha Allah sekali lagi....jodoh yang soleh dan solehah akan kita perolehi...Amin...doakan ana kay....

wassalam....











::: Komen kalau suka :::

Comments
2 Comments
    
    

2 comments:

Ima Azwan said...

Betul tu. saya sangat sokong. pernah jugak hadapi situasi yg dinyatakan di atas. hihhihi..

orang lain sibuk print esaiment, kita sibuk meeting. bila sepatutnya esok kena antar, tetiba lec pospone lak.. memang syukur sangat..ahahah

Nurul Aini said...

kan....sape yang pernah rasa mesti percaya....tapi bnd2 ni jadi kalau kta disibukkan dengan kebaikan...Allah akan tolong....tapi kalau saja2 lambat buat assignment tu memang x patut la kan...ngeh2... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Komen Blog Ni

Get this widget here