Home

.

Ikhwah & Akhwat Blogger

Assalamualaikum.... hurm... rasa dah lama tak coretkan sesuatu dalam blog ni.... Masa tengah menaip ni pun tajuk entry pun tak tulis lagi....rasa agak blur nak tulis apa.... mata mengantuk tapi tak rasa nak tidur....

Ok lah.... disebabkan kesibukan yang melampau....blog ni terpaksa diabaikan....sebab blog ni bukanlah keperluan utama....just sekadar kehendak sahaja bila tiba masa lapang.... bila tak lapang so...xde masa lah nak tulis apa2..... 

Actually alhamdulillah....baru sahaja berjaya menamatkan pembentangan thesis akhir kajian tindakan untuk degree dan alhamdulillah....Allah permudahkan segala urusan...dapat panel penilai yang baik hati dan hanya ditanya 1 soalan sahaja yang ditanya masa bentang..... Sebut pasal macam mana nak dipermudahkan dalam segala urusan yang sukar adalah mudah sahaja.... Nak kongsi sedikit tips untuk dipermudahkan segala urusan:

:
:
:
iaitu:---> tipsnya adalah (BUAT KERJA DAKWAH)....no...no...no.... salah...salah...salah..... tapi....

:
:
:

1) (KENA BANYAK BUAT KERJA DAKWAH)
2) (KENA DAHULUKAN KERJA DAKWAH)
3) (RELAKAN HATI DAN JIWAMU UNTUK DAKWAH)

:
:
:

SUSAH????

:
:
:

memanglah susah.....sebab tiada yang mudah dalam jalan ini..... sebab dakwah tu bukanlah kita buat tyme kte rasa diri kita free....tapi...bila tak free kita tinggalkan....tak sama sekali.....

tapi waktu tak free tulah (sibuk dengan urusan dunia study) then  datang beban kerja dakwah yang memerlukan komitmen kita tulah penentu....yang mana 1 yang kita pilih.....

:
:
:

RASA BERAT???

:
:
:

KENAPA AGAK-AGAKNYA???

:
:

sebab diri kita akan rasa berat untuk buat kerja dakwah adalah sebab kita masih belum rasa yang tugas dakwah tu memang tugas dan tanggungjawab kita..... rasa ikhlas nak berbuat bilamana ada masa free sahaja....sedangkan dakwah itu menuntut komitmen kita sepanjang masa..... sentiasa 
"ON CALL" macam DR yang sentiasa "ON CALL" demi keperluan pesakitnya.....it the same thing about da'wah.... ramai pesakit diluar sana (masyarakat dan umat islam yang masih x faham islam) yang memerlukan daie yang faham tentang Islam untuk berbuat sesuatu demi merawat mereka.....


jom muhasabah diri....kadangkala kita nk perform yang terbaik dalam study kita....tp dakwah dan tarbiah diri kita sanggup abaikan.....

orang yang dapat result gempaks tapi x buat kerja dakwah itu perkara biasa.....sebab masanya sentiasa ada untuk study dsb....berbeza dengan orang yang perform very well dalam study+dakwah...itu baru dikira luar biasa....kerana masanya full time penuh dengan pelbagai komitmen yang berfaedah......

tapi....segala yang dilakukan perlu disertakan dengan keyakinan yang teguh dalam diri.....yakin pada Allah....bila kita tolong agama Allah....Allah akan perteguhkan kedudukan kita....tapi dengan syarat kita kena yakinlah....keyakinan tu yang tak semua orang dapat berikan.....

so....muhasabah diri...sejauhmana kta telah berbuat demi Islam...... sejauhmana kita berkorban dan mengorbankan masa yang kita ada demi dakwah.....

Kalau kita sentiasa berfikir sebegini....mesti kita xde masa pun kan nak layan perasaan dengan berangan-angan untuk fikirkan perkara lain yang langsung x membawa keuntungan pun dalam diri kita.....

lagi satu.....sebagai manusia ni....kita sering mempertikaikan apa yang orang lain lakukan.....contohnya....terlalu dan terlalu banyak masa untuk bercakap tentang orang lain....apa yang orang lain lakukan....especially about dakwah.....senang citer kita ni ala2 keyboard worrior r..... the keyboard worrior.....tanpa memikirkan objektif dan intipati kerja buat dakwah yang dilakukan adalah untuk kepentingan islam.... sikap kita yang suka memperkatakan itu dan inilah yang membuatkan dakwah tu susah nak berkembang.....

sebab tulah kita sebagai manusia....kena banyak berbuat dari banyak bercakap.....sebab semakin banyak kita bercakap....semakin banyak keburukan yang diperkatakan..... boleh bercakap....tapi sesuatu yang boleh membawa keuntungan....yang boleh membawa kepada penambahbaikan......

yer....kadangkala sikap terlalu obsesi kita terhadap sesuatu perkara membuatkan kita x dapat nak menilai sesuatu perkara dengan begitu rasional.....

hurm.... terlebih meluahkan perasaan plak.... 

oklah....rasanya cukup stakat ni sahaja entry kali ni......lain kali ana akan lebih spesifik kan tajuk entry....just meluahkan rasa yang terpendam selama ni..... Assalamualaikum....


::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum semua.... hurm... sangat rindu sero nak menulis.... dah lama dah rasa x menulis..... rindu ploks....
Ok...entry kali ni nak cerita tentang our journey to pulau perhentian after exam semester 7..... percutian yang x pernah dirancang pada mulanya dan x termasuk dalam mana2 plan pun akhirnya berjaya dilaksanakan..... alhamdulillah....
nak katanya.... nak bagi plan ni menjadi....macam-macam benda plok jadinya..... bila seorang demi seorang menarik dri.... disebabkan kekangan2 macam dah berkahwin..... xde duit.... msalah kesihatan dsb..... so.... plan pnya plan.... tolak tambah manusia yg nak g last sekali tinggallah hanya 9 orang jek yang boleh g..... finally.....

walaupun xde duit pada awalnya....mcam2 usaha cari duit untuk realisasikan journey yang penuh momento ni.... (^^)/......


finally sampai gak ke pulau indah ni.... dah lama dah sebenrnya nak g.... 5 tahun duduk besut... nampak signboard pulau perhentian je,....tp x pena g....akhirnya.... sampai gak geng2 single jah ni ke pulau ni...... 


 crocks biru favourite peneman setia masa kat pulau perhentian..... huhu..... comey jek crocks ni tapi buat kakiku sakit akibat melecet..... croks2.....



dapat blik yang ohsemmm depan kolam renang..... rasa2 nak terjun bleh terjun bila2 dari tingkat 2.... hehe.... padahal x reti berenang.... berangan jek lebih..... terbaiklah masulah program nysa' cadang kami semua check in kat arwanna ni...memg berpatutan harganya n selesa pun selesa ngat... alhamdulillah....


 petang-petang bleh jalan2 tepi pantai.....memang tenang ngat.... hilang semua stress n pening kpala lps abis exam yg memg fuuuuhhhh susah ngat..... x terbayang...., hilang smua rasa stress sekelips mata..... memg terbaik lah plih tempat ni.....walpun x berapa minat g tempat2 berair pada awalnya.... finally.... g gak...demi S.A.H.A.B.A.T yang tersayang..... last momento.... bat not least hopefully....



pengalaman yg memg x kan dilupakan ble dapat pluang jalan2 bercuti naik boat laju dgn kwn2 last year studies..... air laut jernih sangat.... subhanAllah.... indah sangat ciptaan allah.... jalan2 smbil tadabur alam.....

Allahu Akbar....
Allahu Akbar.... Allahu Akbar.... 
alhamdullillah... dapat rasa nikmat melihat ciptaan Allah......


ok lepas2 ni siapa yg ada perancangan nak g bercuti bwk fmly ke or zauj or zaujah.... bleh la search package dari arwanna beach resort perhentian island ni k.... memang enjoy.....


nak g bercuti ni pun kena rancang btul2 k... kami memg jimat ngat.... bwak makanan siap2.... packing2 roti n tuna 1 beg..... meggi... n lain2 makanan.... kalau nak makan kat pulau memg harganya akan naik la daripada harga biasa.... sebab dia kira kos perjalanan bwak2 barang tu ke pulau kan..... berjimat tu sangat penting kay.....


nilah bilik kami....amacam ok x??? menarik kan.... besar pun besar.... bleh muat ramai orang.... 10 orang sumbat pun x pe..... bukan banyak dok bilik pun.... banyak keluar kan.... blik guna waktu malam jek.... untuk tidoq.... 


boat yg kami naik pun selamat.... besar n lajuuuu...... kena la pakai B.A klau x terbang plok masuk dlm laut.....

sempat snap gambar jap.... sebelum check in.... minx tolong orang morocco (jasmine) tolong snap.....masing2 sibuk nak speaking berhabuk macam2 habuk keluar.... haahahaha.... lucu sangat.....



mula-mula rasa xnk gak join trip ni sebab masing2 x reti berenang kan....tp tawakkal jela.... minx allah jaga..... untuk x amik risiko.... saya x join snorkelling.... just dok atas boat jek bagi ikan makan.... merangkap ajk keselamatan tolong tengok2 kan kawan2 yg snorkelling sekliling boat.... untuk pastikan diorang x lemas n selamat sokmo.... alhamdulillah pergi dan balik dengan selamatnya....



nak cerita g.... mse g snorkeling and swimming kat pool ramai mat saleh ni nak amk gambar n italian woman... nak take a photo dgn kami.... sebab pelik... still bleh pakai proper even msuk dalam air.....

that the unique about islam... that we can introduce it to foreigner.... still bleh jaga aurat  kat mana2 pun.....

tengah duduk2 kat buai pun ada miss yg cakap.... : can i take ur picture.... :-) mesti dia rasa suka tengok life orang melayu islam di malaysia kan.... n ada gak italian woman tu cakap... u ollz so beutiful.... very deep kata2 dia.... mudah-mudahan dia tertarik dengan islam suatu hari nanti n dapat hidayah dari allah.... amin.....



S.A.H.A.B.A.T kerana Allah kami berukhwah.....



still cover our aurah properly.... that the syariat that we must know it......


ok that all my story rite now.... sambung plak dengan entry jaulah2 ke selatan..... salam..... (^^)/


::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum....fuh....sempat pulak menulis....sementara tunggu waktu mengajar kat kelas....
Final year study....last praktikum.....tp not for me....study bukan perkara yang final...sebab x akan pernah ada finalnya.....so...habis degree ni cita-cita nak amik master dalam course usuluddin....in sha Allah doakan yer.....


preparation before g praktikum....dengan buku and fail praktikum..... tema kali ni pink....before ni buku warna biru....

semangat x semangat......

::: fail and buku praktikum :::

punyalah semangat sampai sanggup tolong balutkan buku praktikum rumets......nasib baik sayang....tu yg tolong hang balut tuuu......ingat jasa aku tau imoh.....hehe....

::: sk amer....i'm coming!!!! ::::

okai....ni lah sk last praktikumku.....hurm...sk amer.... mcm nama orang plak kan....amer.....hehe....

cikgu n anak murid sk ni smua ok....soo far sooo good.....xde masalah sangat.....syukur alhamdulillah.....



1st day g sk....semangat ngat bawak buku ni....walopun xde kelas lagi......


::: bersemangat waja sket praktikum kali ni:::

sebab apa tau....sbb last praktikum kan....kena buat yg terbaik lah....


okai.....buat mereka yg x mengenali.....nama saya Nurulaini kay.... @ ustazah aini......
ni nametag yg ke-2.....buat-buat hilang lah ape lah......praktikum mesti....eh silap....wajib pakai benda ni.....nanti dak2 sk x kenal plak kan......

1st day g sk....semua student tengok2 kita....rasa macam famous lak mcm artis....so....x perlu jd artis untuk famous.....cukup jadi cikgu jer..... :-)

.tengok.....famous tak saya.....student laki semua....pantang nampak kamera....terussss......fuh....habis tenggelam student perempuan kat belakang tu......

comel2 kan diorang.....cute jerk tengok.....

  student perempuan yg penuh dengan keayuan diorang.....
 hurm....sayang plok nak tinggalkan sk ni..... tinggal lebih kurang 2 bulan jek nak praktikum sini.....
 

tengok la....dek kerana panahan e-book....siap tangkap gambar dengan cikgu dia,....terharunya bila diorang jadikan wallpaper e-book diorang.....
sob...sob.....

ada orang kata....muka student dgn cikgu dia dah x dapat nak detect dah.....huhu....

ok that all entry kali ni.......jumpa lagi di lain entry....salam.... (^^,)/




::: Komen kalau suka :::

Ok time's up....habis dah cuti...esok dah nak balik....kembali berjuang di negeri orang....

struggle....struggle and struggle for study.....1 tahun jek lagi untuk bergelumang dengan thesis dan finally habis dah belajar......

rindu nak jumpa akhwat semua....papepun still sedih nak tinggalkan family....

ok that all.... layan lagu ni..... ( tak tahu kenapa minat pulak lagu ni sekarang ).....touching-touching plak sekarang ni....yela dah nak masuk 23 kan.....banyak cabaran....

ok that all...layanz.......!!!





::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum....here we are....!!! Ok lah....entry hari ni simpla jer....
 
Mesti ramai yang xtahu dan ramai yang tak ambil tahu tentang isu COMANGO ni kan....hurm dengar nama pun ramai blur2....garu2 kepala....so let's know about it.....
 
 

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t

Ntah kenapa la rasa tiba-tiba rajin pulak cuti-cuti ni nak update.....maybe terbanyak la pulak masa lapangnya kat rumah....cuba menikmati nikmat bahagia kat rumah.....hurm dan secara tiba-tiba jugak rajin and teringin nak makan tart chocolate....dah lama sebenarnya beli citak tart ni kat area mydin kota bharu....baru la jumpa....masa jalan-jalan dengan kawan.....

so...dengan tak bukak lagi sampul plastik citak tu.....maka terjadilah chocolate tart yang dah lama teringin nak makan ni.....

alhamdulillah....walaupun 1st tyme buat...x sangka plak jadi.....




agak-agak boleh niaga tak....teringin gak tau sebenarnya suatu hari nanti nak buat part tyme kerja kedai kek....ada bakery sendiri....sebab memang minat la sangat bab-bab kek and pastry ni.....hurm tp yela....bila dah jadi cikgu t gerenti busy....nak sambung study g....berangan je lebih kan....

tp x salah pe....realiti selalu kan jadi dari angan-angan yang finally jadi kenyataan kan...

ok....cukup sampai sini sahaja entry kali ni...that all...thanks for reading.... Assalamualaikum w.b.t

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t buat semua pembaca blog ni yang setia....

02/12/2013 (Isnin)

Hurm dah dekat setahun dah meninggalkan kenangan di rumah lama.....bukak2 gambar-gambar lama terjumpa la gmbar rumah lama yang sangat banyak kenangannya....x sangka berpeluang tinggal and membesar kat rumah pusaka tu.... macam-macam sweet sour memories here...jap nak tunjuk sket gambar rumah yang dah tinggal kenangan tu.....

ni diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

::: rumah pusaka :::
actually kat rumah nilah ayah ana membesar....dari ayah ana kecik sampai besar....then kahwin dan anak-anak dia membesar....semua membesar kat rumah ni.....so...memang banyak betul la kenangan-kenangan kat rumah ni.....

ingat lagi kenangan kena marah dengan atuk sebab main lari-lari atas rumah tu....dah la rumah kayu kan....kalau lari conform kan bergegar....macam gempa bumi.....and banyak la gak kayu yang reput-reput and berlubang sebab dah lama sangat kan......x la tahan mana.....ditambah plak dengan tekanan kaki-kaki cucu-cucu atuk yang nakal-nakal ni.....

lama jugak la mak ni as a menantu yang stay dengan mertua duduk dekat rumah ni...and kalau dah duduk dengan mertua kan....macam-macam la cabarannya....malas nak cerita kat sini....yang penting lebih kurang gak la macam cerita-cerita cerekarama tu kalau menantu duduk rumah mertua cam mana kan situasinya....but, nak ceritanya...no ones perfect right and everyone boleh buat salah....and kte jek as human nak tahan,sabar and berdoa jela.....ok....

::: sesi memusnahkan rumah :::

setelah sekian lama.....finally.....tibalah masa rumah ini perlu diruntuhkan sebelum dia runtuh dengan sendirinya.....dengan dah macam-macam bencana gak yang menimpa rumah ni kan...2 kali dah kena banjir....so dia pun dah tak larat dah nak tampung penghuni rumah yang semakin membesar dan beranak-penak dengan cucu ayah lagi.....

waktu ni...atuk and adik beradik ayah semua dah xde lg dah....tinggal lah family ana jek....mewarisi rumah and tanah tapak rumah ni.....so...disebabkan kawasannya yang strategik and ayah pun xnk la keluar dari kampung tempat kelahiran dia ni....so we all stay here....sampai la bila-bila....

best apa duduk kampung....aman....damai....permai....kan...kan....

::: pekerja-pekerja ayah :::
kerja-kerja membuat rumah and merobohkan rumah ni dah memang bidang ayah.....nasib baik ayah ni seorang pembuat rumah and ada la beberapa orang pekerja dari endon ni....

kenapa ayah tak suka ambil pekerja tempatan kan....semua pekerja dia orang endon....sbb ayah kata anak tempatan ni bukan dia xnk amik kerja....tapi sedikit pemalas....suka curi tulang kalau kerja....asyik nak cuti jerk.....and macam-macam la...kalau pak cik-pak cik endon ni dia memang sedar kan dia susah....so memang overall diorang ni kerja sungguh-sungguh la....

::: sedih bila tinggal rangka jek rumah ni :::
anda masih setia nak dengar lagi kisah kenangan kat rumah ni??? ok...kalau xnk xpe....nak jugak cerita lagi..... 

ana duduk rumah ni dari darjah 1 sampai la ana degree sem ke 2....barulah pindah rumah baru....kesian....tinggal kenangan jek rumah ni....tapi kenangan la memang kita sentiasa ingat kan...xkan lupa la....dah berapa ramai dah menghembuskan nafas terakhir kat rumah ni.....

atuk yang sakit tua....anjang sakit barah and mok long yang excident betul-betul depan rumah...sebab kena langgar motor....anak mak ngah yang meninggal tak berapa lama lepas sakit sebab jatuh dari pokok duku....hurm...macam-macam la....nenek plak...memang x pernah merasa la....dari lahir...memang nenek x pernah jumpa...dah meninggal dah...walopun atok sempat kahwin 2 kali....dua-dua nenek tak sempat jumpa...so,dapat rasa kasih sayang atuk jek....tu pun..........xdela rasa sangat sebab tak berapa manja pun dengan atuk masa kecik....sebab atuk sangat garang....so...xde nye nak manja-manja macam cucu-cucu lain.....

::: bukan mudah tau nak tanggalkan rumah ni :::

apa yang uniknya tentang rumah ni tau....nak tau x??? rumah ni unik sebab ada banyak ukiran kat bahagian atas tingkap tu....semua tu atuk yang buat....tu yang unik tu.....hurm....bukan senang tau nak buat ukiran-ukiran ni....makan masa gak....sekali nak dirobohkan sekejap jerk....sekelip mata jek....

::: nilah kesudahannya :::
::: still in process pembersihan :::
sebenarnya rancangan untuk buat rumah baru dah lama dah ayah impikan....cuma belum ada rezeki jek lagi and busy dengan macam-macam projek perumahan orang lain yang memang sentiasa tak henti-henti...sampai ramai yang cakap....ayah ana ni buat rumah orang jerk....rumah sendiri dia tak buat-buat....ayah senyap jek....yela rileks la kan....buat pe nak terburu-buru...lgpun rumah ni dah lama dah berkhidmat dengan kami sekeluarga....nak robohkan pun macam sedih jek...kena fikir banyak kali.....

::: tyme ni tinggal rumah belakang jerk :::
 
::: tinggal dapur and 2 bilik kat bawah :::
::: sedikit demi sedikit yang tinggal :::
::: finally :::
::: bermulalah sesi pembikinan rumah baru :::
finally....bermulalah detik-detik pembikinan rumah terbaru.....dengan pelan yang terbaru.....actually sebenarnya dah lama dah ayah ana ready pelan rumah ni....sejak ana kecik lagi....x ingat kecik macam mana.....tapi start ayah kerja kat singapore lagi.....

haaa....na story ni...dulu ayah ana kerja singapore....balik 2 minggu sekali.....jarang la dapat jumpa.....dapat jumpa hujung minggu jerk....lama jugak la mak duduk jauh dengan ayah.....hurm....cabaran kan....tapi x pe....lepas tu....x lama tu ayah kerja dekat malaysia.....buat rumah dekat-dekat jek....dengan amik lesen untuk ada pekerja.....

::: dah start :::
::: pelan asal rumah :::
nilah dia pelan asal rumah.....hurm....bila dah siap x sama pun sebenarnya dengan yang asal....hehe....x cukup budget.....

sebenarnya saja jerk update pasal sejarah rumah ni kat blog....nela tau anak-anak cucu cicit t semua dapat baca.....harapnya blog ni dapat la tahan lama.....boleh wariskan dekat sape-sape lepas ni untuk ganti update....

::: from the front elevation :::
dulu....masa kecik-kecik dulu ada la gak cita-cita nak kerja macam ayah....bila dah besar nak ganti ayah plak....tapi yela...Allah tahu yang terbaik untuk kita and kemampuan kita kan....finally jadilah cikgu jerk.....jerk??? xdela x standard pun kan kerja tu....ok per.....profession yang memang orang akan ingat kita sampai la kita mati..... serious....sampai bila-bila pun gelaran tu akan lekat....orang ingat sampai bila-bila....

::: sesi simen menyimen :::

 okai.....sebab apa ayah ana letak simen banyak-banyak...sebab saje jek nak tinggikan rumah ni....area kg ni dah x selamat dah....dah jadi kawasan banjir gak kalau hujan tak henti-henti 3 hari.....belakang rumah tu ada sungai....cepat jek air naik....so kalau rumah tinggi sket xdela teruk sangat kan air dapat naik....lambat sket la....hehe....

nak buat rumah pun kena gak fikir fact and effectnya.....kalau dapat buat rumah yang bleh terapung tyme banjir pun best gak....hehe....(imaginasi yang terlalu tinggi: extreamly imagination).....tp xpela....kotla kan suatu hari nanti ada yang merealisasikan imaginasi ni....hurm...selamat semua rumah kat dunia ni dari banjir....boleh jadi bot lagi.....bila banjir jek bukak alat kawalan....jadi pelampung terus rumah.....hehe....mengarut jek kan.....

::: kerja-kerja tanam pancang bermula ::::
::: lagi....lagi dan lagi :::

credit to abg ana yang x jemu-jemu amik gambar setiap kalo ada jek perubahan baru masa sesi pembinaan rumah ni......untuk kenangan kan.....


ok....tengok gambar jela ea...tahap kemalasan datang plak....jadi malas plak nak tyme.....






tapi tula nak katanya apa sahaja yang kita perolehi jangan pernah sekali pun untuk kita lupa siapa yang memberinya iaitu Allah....dan setiap rezeki yang kita terima tu gak adalah ujian daripada-Nya nak lihat sama ada kita ni hamba yang bersyukur ataupun lupa....

ok....syukran....sampai sini sahaja ana dapat coretkan untuk entry panjang lebar kali ini.....opps lupa plak....ucapan terima kasih juga untuk mak beloved father for all this things...... love you always....


that all.....thank you....assalamualaikum.....

::: Komen kalau suka :::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Komen Blog Ni

Get this widget here