Home

.

Ikhwah & Akhwat Blogger

Assalamualaikum semua? Apa khabar antum dan antunna semua? Masih dalam mood iman dan taqwa? Mudah-mudahan kita semua dapat refreshingkan iman kita semua....tak kira lah dimana sahaja kita berada.... ok by the way.... ana pun cuba nak refreshing iman ni....caranya dengan buat something berfaedah sikit iaitu.....update blog ni.....memandangkan sekarang ngah cuti....so sempat la nak contengkan sesuatu dalam ni....

Ok entry kali ni ana excited nak tulis pasal penemuan dan penciptaan terbaru and terbaik in sha Allah untuk thesis ana iaitu (IH)².

Benda tu???? urm....aaaaa.....urm....mesti masing-masing tak tahu kan benda la (IH)² ni.... nak sebut pun x pasti kan..... cara sebut dia (IH SQUARE) kay... stand for 2 hukum tajwid yang ana fokuskan untuk thesis kajian tindakan ana iaitu bagi hukum Izhar Halqi and Ikhfak Hakiki.... (IH)² ni adalah sebuah perisian permainan komputer berkaitan hukum tajwid yang boleh di masukkan ke mana2   
e-book/ komputer kay......

hurm..... nak tahu x...perjalanan nak membina perisian ni sangat panjang dan penuh rintangan......

KISAH BERMULA:

ok ceritanya bermula bila mana, kami semua ni.....pelajar sem 8 tahun akhir kena dah hantar proposal untuk thesis.....dlm masa yg sama sibuk plak berpraktikum fasa 3....praktikum terakhir..... so kerah punya kerah.....kerah punyalah kerah otak ni....nak buat apala agaknya eak tajuk yg sesuai..... so macam macam lah terfikir nak buat tajuk.....g sk cari masalah apa eak yg student faced n yg kte boleh settlekan masalah tu dgn thesis kte......

so....mmg banyak gak la masalah pembelajaran kat sk tu actually tp....ble fikir punya fikir......smpai berkecamuk kepala otak ni.....masalah banyak....jalan penyelesaian bg nak mudahkan msalah tu diselesaikan tu yg payah....huh.....(mengeluh panjang masa tu)...masa plak dh suntuk....nk kena hantar proposal dah....

ana pun buatlah cincai buncai.....hari ni pensyarah penyelia tanya nak buat tajuk pe....main tembak jek apa yg ada dalam otak tu....cakap jek....goreng2....buat2 mcm dah ada tajuk....padahal xdek lg....confident jek gtau pensyarah....hehe......esok lusa pensyarah dtg lagi....tanya lg...apa perkembangan thesis ana....ana kte...ana nk tkr tajuk lain lah....hehe....last skali smpai lah kena hantar proposal....still lg tukar tajuk lain.....punya la tak istiqamah diri ini ni....n memang blurz tahap apa tah.....x bleh fikir langsung....

Masa praktikum fasa 3, kami kena ajar subjek Quran tau....so banyak la gak masalah dalam mengajar quran ni....ajar tahun 4 n tahun 5....tahun 4 kelas pertama tahun 5 kelas ke 2.....tahun 5 ni banyak masalah la pasal quran....kelas ke-2 kan....ada yg x reti baca....ada yg reti baca tp tajwid hancur berkecai....sob3.....so fikir lah something.....kena buat gak thesis pasal quran....

and at last....dapat gak fikir nak settlekan masalah tajwid student bagi sub topik hukum tajwid nun sakinah....yg ada 5 pecahan tu: Izhar halqi, ikhfak hakiki, iklab, idgham maal ghunnah dan idgham bila ghunnah melalui kaedah bermain kad.....kad apa tau ana bg nama....kad pintar.....

bila balik maktab...kawan2 tanya....bahan kau apa? ana cakap la kad pintar....gelak diorang....pe tah lawak ngat....diorang cakap....xde nama lain ke??? hoho.....(dalam hati ni.....x sedap ke nama tu)....diorang kata...nama kad pintar tu dah mcm IC plak....hurm....sedih bangat....tp x poooo...tu jek yg bleh difikirkan buat masa tu....

then, rungsing lagi....bila ada kawan yg g KL and g pusat rujukan thesis sluruh plajar di Malaysia.......dia kata....ramai orang buat kajian n penyelesaiannya dengan kaedah bermain kad.....

masa tu dah rasa macam x best plak nak guna kaedah main kad tu lg.....huk3....nampak macam biasa2 jah.....tp proposal dah hantar.....so fikir lagi....mcm mana eak nak buat.......

idea asal....ana ambil 2 hukum jek dari hukum nun sakinah untuk atasi masalah tajwid student iaitu hukum Izhar and Ikhfak....sebab 3 hukum lagi tu student x bermasalah pun untuk ingat huruf2 bagi hukum tu sebab just sedikit jek huruf yg terlibat jika nak dibandingkan dengan hukum Izhar and Ikhfak ni yang melibatkan 6 huruf Izhar and 15 huruf Ikhfak...banyak kan????

so, x hairanlah kalau student tak hingat....and slalu keliru dengan 2 hukum ni......

kononnya nak settlekan masalah ni dengan kaedah bermain...ala2 bermain kad "ONE HAPPY FAMILY AT HOME"... hehe....tah pape tah.....sebab.....permainan ni pun x pernah main masa kecik2....dah besar baru dengar....sampai kwn ana tanya....agak2 kau main apa haaaa, mse kecik2 dlu??? ana ckp la....x main benda2 kad ni semua....x pernah main....kte orang main, pondok2....anak patung, police entry dsb.....dak kampung la katakan....(gelak dia)....permainan kad tu pun ana x pernah main...ada hati nak guna kaedah tu untuk settlekan masalah tu....nampak x bertapa rapuhnya thesis ana pd awalnya.....huhuhuhu......(sedih bangat)

::: Contoh card one happy family at home :::
Pernah tengok x??? n mesti pernah main kan....kotak dia mcm ni.....



Last skali....masa cuti penggal kot.....duduk2 la dengan adik ana.....gtau la dia....still blurz nak buat pe untuk thesis ni....masalah dah ada....jalan tu x nampak lagi....then,,,adik ana pun tanya....anak murid kau suka main apa??? hurm....ana jawablah....diorang suka sangat main e-book.....smua jenis games diorang download....mario la....counterstikes la....mcm2 la....adik ana kte....dah tu....kau buatlah game....perisian komputer.....

(muka masa tu xtau nak express apa) dlm hati,....biar betul dia ni nak suruh aku buat game...mcm la terror ngat IT...nak bina2 games....susah tu....pas tu dia kata la....game aper yg orang quite addicted skg??? ana jawab....candy crush??? right???....so, buatlah apa lg....juat search on internet jek kot cara buat dia....mesti kluarlah.....

ana pun search la pak cik google....amazing????? memang ada la....cara buat games candy crush....tutorial.....but in english.....dia suruh download la plak software buat game tu....puh....punyala berat sofware tu.....sampai lap top ana pun heng2.....last2 virus....ohhhhhh tidak....last skali rasa putus asa...malas lah.....huk3....masa tu tinggal lg seminggu jek lg nak blik maktab.....hurm....redha jela...kad pun kad la.....

then....tbe2 semangat dtg balik nak try searching on cara mudah buat game untuk orang yang baru mula nak belajar....so kluarlah mcm2 software...antaranya yg paling mudah software construct 2 game maker studio.....get it....yeahhhh.....search plak....tutorial on youtube cara guna construct 2 ni.....

and finally: berkat usaha n kerja keras.....tak tidur beberapa malam sampai pukul 4 n 5 pagi....maka terhasillah akhirnya:

tadaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!

(IH)²

My beloved games....

Ok....game ni actually ada 3 level....

Level 1: kena tahu n ingat huruf2 izhar halqi dan iKhfak hakiki
Level 2: kenal pasti hukum dalam potongan ayat al-quran
Level 3: kenal pasti cara bacaan bagi kedua-dua hukum ni....

Level1: Taman Izhar Halqi dan Taman Ikhfak Hakiki

Taman Izhar halqi: dalam taman ni....anda semua perlu menggerakkan patung mario tu.....kiri kanan atas and bawah guna keyboard laptop msg2....and pilih huruf pada bunga yang berkaitan dengan huruf izhar....and...once bila mana anda dah pilih bunga n huruf mana yang berkaitan dengan huruf tu....tekan button 'space bar'..... bunga tu akan hilang kalau jwpan anda betul....tp kalau salah....bunga akan mengecil.....mcm tulah lbh kurang.....


sekiranya jwpan anda betul.....bunga2 yg hilang tadi akan muncul di bahagian sebelah kiri games....dia akan tersusun seperti gambar di bawah.... and paparan markah akan ditunjukkan di bahagian bawah tu yg ada gambo kucing tu.... 

6/6.....???? kenapa 6/6.....sebab huruf izhar halqi ada 6.....dan secara automatically bunga yg lebih tu....adalah huruf2 yang melibatkan hukum ikhfak hakiki....faham ker????


setelah tamat mengutip bunga2 di taman tu....anda terus pergi ke pintu tamat.....maka akan keluarlah result....sama ada "mumtaz" ataupun "sila cuba lagi"

:
:
:
v

macam gambar kat bawah ni.....




selepas 5 seconds...akan keluar patung kanak2 macam gambr kat bawah tu.....anda boleh tekan guna mouse anda mana2 jek gambar wanita muslimah tu....then dia akan ulang semula tapi dalam bentuk susunan bunga yang berbeza dari kedudukan tadi......dia jadi randomly la....so kt situ ana bleh kesan...anda bermain sebab hafal kedudukan dia atau memang faham dan tahu huruf2 izhar n ikhfak tu....hurm....


sepertimana gambar di bawah....once kalau taman tu adalah taman zhar halqi...maksudnya anda kena kutip huruf2 izhar halqi jek...kalau anda kutip huruf ikhfak maka....bunga tu akan mengecil....means....salah la jawapan anda.....

and paparan markah akan ditunjukkan di sebelah pntu tamat tu....dia ada tulis (-7)....brmksud...dah 7 kesalahan yg anda buat......so...bleh detect la bpe yg btul n bpe yg salah.....


kalau anda kerap melakukan kesilapan.....so bilamana anda masuk ke dalam pintu tamat....maka akan keluarlah icon muka blurz mcm kat bawah tu....dan Oppppsss!!! sila cuba lagi....kalau dia dh suruh cuba lagi bermakna kenalah cuba lagi sekali.....



begitu juga dengan fuction taman ikhfak hakiki....mcm kat bawah ni......


Ok....bleh tengok gambar....kalau nak tahu lebih lanjut....bleh dapatkan games ni.....


Level 2




Level 3





That all....sedikit sebanyak perkongsian tentang usaha keras ana selama ni nak hasilkan games ni....
sekarang tengah dok terfikir untuk cuba promote penggunaan game ni kat cikgu2 sekolah atau mana2 yang berminat untuk mempelajari tajwid....

ada gak beberapa individu yang suggest untuk ana jual games ni....tp masih terfikir2 kalau nak jual nk jual berapa....atau rasa nak bagi free jek bleh dapat pahala kalau orang guna.....

ok....papepun...nk adjust sikit game ni....sebab games ni kelemahan dia...ana x jumpa lagi cara untuk compilekan dia...jadikan dalam 1 game....sebab untuk pengetahuan semua....games ni still lagi dalam folder....kalau nak g ke level 2 kena bukak folder level 2....just guna cara manual....sebab x explore lagi cara nak buat muka depan game ni....contoh mcm bukak2 jek ada tulis welcome ke....dsb....

ada sesiapa yang tahu mcm mana nak compile dia...bleh share dgn ana ilmu anda....

and nak adjust sket lagi game ni....nak letak copyright@hakcipta terpelihara by Nurulaini Bt Ab Rahim....

sebab bimbang gak....t orang ambil game kita scara free then buat niaga plak tanpa izin kita.....

ok tq for reading...just a sharing....

sesiapa yang berminat atau ingin memiliki game ni...boleh pm me personally.....we can discuss.....

pm melalui e-mail or fb..... e-mail: ainullainie@yahoo.com

fb sepertimana yg tertera di sebelah kanan info blog ni....

Assalamualaikum.....

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum.... hurm... rasa dah lama tak coretkan sesuatu dalam blog ni.... Masa tengah menaip ni pun tajuk entry pun tak tulis lagi....rasa agak blur nak tulis apa.... mata mengantuk tapi tak rasa nak tidur....

Ok lah.... disebabkan kesibukan yang melampau....blog ni terpaksa diabaikan....sebab blog ni bukanlah keperluan utama....just sekadar kehendak sahaja bila tiba masa lapang.... bila tak lapang so...xde masa lah nak tulis apa2..... 

Actually alhamdulillah....baru sahaja berjaya menamatkan pembentangan thesis akhir kajian tindakan untuk degree dan alhamdulillah....Allah permudahkan segala urusan...dapat panel penilai yang baik hati dan hanya ditanya 1 soalan sahaja yang ditanya masa bentang..... Sebut pasal macam mana nak dipermudahkan dalam segala urusan yang sukar adalah mudah sahaja.... Nak kongsi sedikit tips untuk dipermudahkan segala urusan:

:
:
:
iaitu:---> tipsnya adalah (BUAT KERJA DAKWAH)....no...no...no.... salah...salah...salah..... tapi....

:
:
:

1) (KENA BANYAK BUAT KERJA DAKWAH)
2) (KENA DAHULUKAN KERJA DAKWAH)
3) (RELAKAN HATI DAN JIWAMU UNTUK DAKWAH)

:
:
:

SUSAH????

:
:
:

memanglah susah.....sebab tiada yang mudah dalam jalan ini..... sebab dakwah tu bukanlah kita buat tyme kte rasa diri kita free....tapi...bila tak free kita tinggalkan....tak sama sekali.....

tapi waktu tak free tulah (sibuk dengan urusan dunia study) then  datang beban kerja dakwah yang memerlukan komitmen kita tulah penentu....yang mana 1 yang kita pilih.....

:
:
:

RASA BERAT???

:
:
:

KENAPA AGAK-AGAKNYA???

:
:

sebab diri kita akan rasa berat untuk buat kerja dakwah adalah sebab kita masih belum rasa yang tugas dakwah tu memang tugas dan tanggungjawab kita..... rasa ikhlas nak berbuat bilamana ada masa free sahaja....sedangkan dakwah itu menuntut komitmen kita sepanjang masa..... sentiasa 
"ON CALL" macam DR yang sentiasa "ON CALL" demi keperluan pesakitnya.....it the same thing about da'wah.... ramai pesakit diluar sana (masyarakat dan umat islam yang masih x faham islam) yang memerlukan daie yang faham tentang Islam untuk berbuat sesuatu demi merawat mereka.....


jom muhasabah diri....kadangkala kita nk perform yang terbaik dalam study kita....tp dakwah dan tarbiah diri kita sanggup abaikan.....

orang yang dapat result gempaks tapi x buat kerja dakwah itu perkara biasa.....sebab masanya sentiasa ada untuk study dsb....berbeza dengan orang yang perform very well dalam study+dakwah...itu baru dikira luar biasa....kerana masanya full time penuh dengan pelbagai komitmen yang berfaedah......

tapi....segala yang dilakukan perlu disertakan dengan keyakinan yang teguh dalam diri.....yakin pada Allah....bila kita tolong agama Allah....Allah akan perteguhkan kedudukan kita....tapi dengan syarat kita kena yakinlah....keyakinan tu yang tak semua orang dapat berikan.....

so....muhasabah diri...sejauhmana kta telah berbuat demi Islam...... sejauhmana kita berkorban dan mengorbankan masa yang kita ada demi dakwah.....

Kalau kita sentiasa berfikir sebegini....mesti kita xde masa pun kan nak layan perasaan dengan berangan-angan untuk fikirkan perkara lain yang langsung x membawa keuntungan pun dalam diri kita.....

lagi satu.....sebagai manusia ni....kita sering mempertikaikan apa yang orang lain lakukan.....contohnya....terlalu dan terlalu banyak masa untuk bercakap tentang orang lain....apa yang orang lain lakukan....especially about dakwah.....senang citer kita ni ala2 keyboard worrior r..... the keyboard worrior.....tanpa memikirkan objektif dan intipati kerja buat dakwah yang dilakukan adalah untuk kepentingan islam.... sikap kita yang suka memperkatakan itu dan inilah yang membuatkan dakwah tu susah nak berkembang.....

sebab tulah kita sebagai manusia....kena banyak berbuat dari banyak bercakap.....sebab semakin banyak kita bercakap....semakin banyak keburukan yang diperkatakan..... boleh bercakap....tapi sesuatu yang boleh membawa keuntungan....yang boleh membawa kepada penambahbaikan......

yer....kadangkala sikap terlalu obsesi kita terhadap sesuatu perkara membuatkan kita x dapat nak menilai sesuatu perkara dengan begitu rasional.....

hurm.... terlebih meluahkan perasaan plak.... 

oklah....rasanya cukup stakat ni sahaja entry kali ni......lain kali ana akan lebih spesifik kan tajuk entry....just meluahkan rasa yang terpendam selama ni..... Assalamualaikum....


::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum semua.... hurm... sangat rindu sero nak menulis.... dah lama dah rasa x menulis..... rindu ploks....
Ok...entry kali ni nak cerita tentang our journey to pulau perhentian after exam semester 7..... percutian yang x pernah dirancang pada mulanya dan x termasuk dalam mana2 plan pun akhirnya berjaya dilaksanakan..... alhamdulillah....
nak katanya.... nak bagi plan ni menjadi....macam-macam benda plok jadinya..... bila seorang demi seorang menarik dri.... disebabkan kekangan2 macam dah berkahwin..... xde duit.... msalah kesihatan dsb..... so.... plan pnya plan.... tolak tambah manusia yg nak g last sekali tinggallah hanya 9 orang jek yang boleh g..... finally.....

walaupun xde duit pada awalnya....mcam2 usaha cari duit untuk realisasikan journey yang penuh momento ni.... (^^)/......


finally sampai gak ke pulau indah ni.... dah lama dah sebenrnya nak g.... 5 tahun duduk besut... nampak signboard pulau perhentian je,....tp x pena g....akhirnya.... sampai gak geng2 single jah ni ke pulau ni...... 


 crocks biru favourite peneman setia masa kat pulau perhentian..... huhu..... comey jek crocks ni tapi buat kakiku sakit akibat melecet..... croks2.....



dapat blik yang ohsemmm depan kolam renang..... rasa2 nak terjun bleh terjun bila2 dari tingkat 2.... hehe.... padahal x reti berenang.... berangan jek lebih..... terbaiklah masulah program nysa' cadang kami semua check in kat arwanna ni...memg berpatutan harganya n selesa pun selesa ngat... alhamdulillah....


 petang-petang bleh jalan2 tepi pantai.....memang tenang ngat.... hilang semua stress n pening kpala lps abis exam yg memg fuuuuhhhh susah ngat..... x terbayang...., hilang smua rasa stress sekelips mata..... memg terbaik lah plih tempat ni.....walpun x berapa minat g tempat2 berair pada awalnya.... finally.... g gak...demi S.A.H.A.B.A.T yang tersayang..... last momento.... bat not least hopefully....



pengalaman yg memg x kan dilupakan ble dapat pluang jalan2 bercuti naik boat laju dgn kwn2 last year studies..... air laut jernih sangat.... subhanAllah.... indah sangat ciptaan allah.... jalan2 smbil tadabur alam.....

Allahu Akbar....
Allahu Akbar.... Allahu Akbar.... 
alhamdullillah... dapat rasa nikmat melihat ciptaan Allah......


ok lepas2 ni siapa yg ada perancangan nak g bercuti bwk fmly ke or zauj or zaujah.... bleh la search package dari arwanna beach resort perhentian island ni k.... memang enjoy.....


nak g bercuti ni pun kena rancang btul2 k... kami memg jimat ngat.... bwak makanan siap2.... packing2 roti n tuna 1 beg..... meggi... n lain2 makanan.... kalau nak makan kat pulau memg harganya akan naik la daripada harga biasa.... sebab dia kira kos perjalanan bwak2 barang tu ke pulau kan..... berjimat tu sangat penting kay.....


nilah bilik kami....amacam ok x??? menarik kan.... besar pun besar.... bleh muat ramai orang.... 10 orang sumbat pun x pe..... bukan banyak dok bilik pun.... banyak keluar kan.... blik guna waktu malam jek.... untuk tidoq.... 


boat yg kami naik pun selamat.... besar n lajuuuu...... kena la pakai B.A klau x terbang plok masuk dlm laut.....

sempat snap gambar jap.... sebelum check in.... minx tolong orang morocco (jasmine) tolong snap.....masing2 sibuk nak speaking berhabuk macam2 habuk keluar.... haahahaha.... lucu sangat.....



mula-mula rasa xnk gak join trip ni sebab masing2 x reti berenang kan....tp tawakkal jela.... minx allah jaga..... untuk x amik risiko.... saya x join snorkelling.... just dok atas boat jek bagi ikan makan.... merangkap ajk keselamatan tolong tengok2 kan kawan2 yg snorkelling sekliling boat.... untuk pastikan diorang x lemas n selamat sokmo.... alhamdulillah pergi dan balik dengan selamatnya....



nak cerita g.... mse g snorkeling and swimming kat pool ramai mat saleh ni nak amk gambar n italian woman... nak take a photo dgn kami.... sebab pelik... still bleh pakai proper even msuk dalam air.....

that the unique about islam... that we can introduce it to foreigner.... still bleh jaga aurat  kat mana2 pun.....

tengah duduk2 kat buai pun ada miss yg cakap.... : can i take ur picture.... :-) mesti dia rasa suka tengok life orang melayu islam di malaysia kan.... n ada gak italian woman tu cakap... u ollz so beutiful.... very deep kata2 dia.... mudah-mudahan dia tertarik dengan islam suatu hari nanti n dapat hidayah dari allah.... amin.....



S.A.H.A.B.A.T kerana Allah kami berukhwah.....



still cover our aurah properly.... that the syariat that we must know it......


ok that all my story rite now.... sambung plak dengan entry jaulah2 ke selatan..... salam..... (^^)/


::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum....fuh....sempat pulak menulis....sementara tunggu waktu mengajar kat kelas....
Final year study....last praktikum.....tp not for me....study bukan perkara yang final...sebab x akan pernah ada finalnya.....so...habis degree ni cita-cita nak amik master dalam course usuluddin....in sha Allah doakan yer.....


preparation before g praktikum....dengan buku and fail praktikum..... tema kali ni pink....before ni buku warna biru....

semangat x semangat......

::: fail and buku praktikum :::

punyalah semangat sampai sanggup tolong balutkan buku praktikum rumets......nasib baik sayang....tu yg tolong hang balut tuuu......ingat jasa aku tau imoh.....hehe....

::: sk amer....i'm coming!!!! ::::

okai....ni lah sk last praktikumku.....hurm...sk amer.... mcm nama orang plak kan....amer.....hehe....

cikgu n anak murid sk ni smua ok....soo far sooo good.....xde masalah sangat.....syukur alhamdulillah.....



1st day g sk....semangat ngat bawak buku ni....walopun xde kelas lagi......


::: bersemangat waja sket praktikum kali ni:::

sebab apa tau....sbb last praktikum kan....kena buat yg terbaik lah....


okai.....buat mereka yg x mengenali.....nama saya Nurulaini kay.... @ ustazah aini......
ni nametag yg ke-2.....buat-buat hilang lah ape lah......praktikum mesti....eh silap....wajib pakai benda ni.....nanti dak2 sk x kenal plak kan......

1st day g sk....semua student tengok2 kita....rasa macam famous lak mcm artis....so....x perlu jd artis untuk famous.....cukup jadi cikgu jer..... :-)

.tengok.....famous tak saya.....student laki semua....pantang nampak kamera....terussss......fuh....habis tenggelam student perempuan kat belakang tu......

comel2 kan diorang.....cute jerk tengok.....

  student perempuan yg penuh dengan keayuan diorang.....
 hurm....sayang plok nak tinggalkan sk ni..... tinggal lebih kurang 2 bulan jek nak praktikum sini.....
 

tengok la....dek kerana panahan e-book....siap tangkap gambar dengan cikgu dia,....terharunya bila diorang jadikan wallpaper e-book diorang.....
sob...sob.....

ada orang kata....muka student dgn cikgu dia dah x dapat nak detect dah.....huhu....

ok that all entry kali ni.......jumpa lagi di lain entry....salam.... (^^,)/




::: Komen kalau suka :::

Ok time's up....habis dah cuti...esok dah nak balik....kembali berjuang di negeri orang....

struggle....struggle and struggle for study.....1 tahun jek lagi untuk bergelumang dengan thesis dan finally habis dah belajar......

rindu nak jumpa akhwat semua....papepun still sedih nak tinggalkan family....

ok that all.... layan lagu ni..... ( tak tahu kenapa minat pulak lagu ni sekarang ).....touching-touching plak sekarang ni....yela dah nak masuk 23 kan.....banyak cabaran....

ok that all...layanz.......!!!





::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum....here we are....!!! Ok lah....entry hari ni simpla jer....
 
Mesti ramai yang xtahu dan ramai yang tak ambil tahu tentang isu COMANGO ni kan....hurm dengar nama pun ramai blur2....garu2 kepala....so let's know about it.....
 
 

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t

Ntah kenapa la rasa tiba-tiba rajin pulak cuti-cuti ni nak update.....maybe terbanyak la pulak masa lapangnya kat rumah....cuba menikmati nikmat bahagia kat rumah.....hurm dan secara tiba-tiba jugak rajin and teringin nak makan tart chocolate....dah lama sebenarnya beli citak tart ni kat area mydin kota bharu....baru la jumpa....masa jalan-jalan dengan kawan.....

so...dengan tak bukak lagi sampul plastik citak tu.....maka terjadilah chocolate tart yang dah lama teringin nak makan ni.....

alhamdulillah....walaupun 1st tyme buat...x sangka plak jadi.....




agak-agak boleh niaga tak....teringin gak tau sebenarnya suatu hari nanti nak buat part tyme kerja kedai kek....ada bakery sendiri....sebab memang minat la sangat bab-bab kek and pastry ni.....hurm tp yela....bila dah jadi cikgu t gerenti busy....nak sambung study g....berangan je lebih kan....

tp x salah pe....realiti selalu kan jadi dari angan-angan yang finally jadi kenyataan kan...

ok....cukup sampai sini sahaja entry kali ni...that all...thanks for reading.... Assalamualaikum w.b.t

::: Komen kalau suka :::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Komen Blog Ni

Get this widget here