Home

.

Ikhwah & Akhwat Blogger

Assalamualaikum....fuh....sempat pulak menulis....sementara tunggu waktu mengajar kat kelas....
Final year study....last praktikum.....tp not for me....study bukan perkara yang final...sebab x akan pernah ada finalnya.....so...habis degree ni cita-cita nak amik master dalam course usuluddin....in sha Allah doakan yer.....


preparation before g praktikum....dengan buku and fail praktikum..... tema kali ni pink....before ni buku warna biru....

semangat x semangat......

::: fail and buku praktikum :::

punyalah semangat sampai sanggup tolong balutkan buku praktikum rumets......nasib baik sayang....tu yg tolong hang balut tuuu......ingat jasa aku tau imoh.....hehe....

::: sk amer....i'm coming!!!! ::::

okai....ni lah sk last praktikumku.....hurm...sk amer.... mcm nama orang plak kan....amer.....hehe....

cikgu n anak murid sk ni smua ok....soo far sooo good.....xde masalah sangat.....syukur alhamdulillah.....



1st day g sk....semangat ngat bawak buku ni....walopun xde kelas lagi......


::: bersemangat waja sket praktikum kali ni:::

sebab apa tau....sbb last praktikum kan....kena buat yg terbaik lah....


okai.....buat mereka yg x mengenali.....nama saya Nurulaini kay.... @ ustazah aini......
ni nametag yg ke-2.....buat-buat hilang lah ape lah......praktikum mesti....eh silap....wajib pakai benda ni.....nanti dak2 sk x kenal plak kan......

1st day g sk....semua student tengok2 kita....rasa macam famous lak mcm artis....so....x perlu jd artis untuk famous.....cukup jadi cikgu jer..... :-)

.tengok.....famous tak saya.....student laki semua....pantang nampak kamera....terussss......fuh....habis tenggelam student perempuan kat belakang tu......

comel2 kan diorang.....cute jerk tengok.....

  student perempuan yg penuh dengan keayuan diorang.....
 hurm....sayang plok nak tinggalkan sk ni..... tinggal lebih kurang 2 bulan jek nak praktikum sini.....
 

tengok la....dek kerana panahan e-book....siap tangkap gambar dengan cikgu dia,....terharunya bila diorang jadikan wallpaper e-book diorang.....
sob...sob.....

ada orang kata....muka student dgn cikgu dia dah x dapat nak detect dah.....huhu....

ok that all entry kali ni.......jumpa lagi di lain entry....salam.... (^^,)/




::: Komen kalau suka :::

Ok time's up....habis dah cuti...esok dah nak balik....kembali berjuang di negeri orang....

struggle....struggle and struggle for study.....1 tahun jek lagi untuk bergelumang dengan thesis dan finally habis dah belajar......

rindu nak jumpa akhwat semua....papepun still sedih nak tinggalkan family....

ok that all.... layan lagu ni..... ( tak tahu kenapa minat pulak lagu ni sekarang ).....touching-touching plak sekarang ni....yela dah nak masuk 23 kan.....banyak cabaran....

ok that all...layanz.......!!!





::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum....here we are....!!! Ok lah....entry hari ni simpla jer....
 
Mesti ramai yang xtahu dan ramai yang tak ambil tahu tentang isu COMANGO ni kan....hurm dengar nama pun ramai blur2....garu2 kepala....so let's know about it.....
 
 

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t

Ntah kenapa la rasa tiba-tiba rajin pulak cuti-cuti ni nak update.....maybe terbanyak la pulak masa lapangnya kat rumah....cuba menikmati nikmat bahagia kat rumah.....hurm dan secara tiba-tiba jugak rajin and teringin nak makan tart chocolate....dah lama sebenarnya beli citak tart ni kat area mydin kota bharu....baru la jumpa....masa jalan-jalan dengan kawan.....

so...dengan tak bukak lagi sampul plastik citak tu.....maka terjadilah chocolate tart yang dah lama teringin nak makan ni.....

alhamdulillah....walaupun 1st tyme buat...x sangka plak jadi.....




agak-agak boleh niaga tak....teringin gak tau sebenarnya suatu hari nanti nak buat part tyme kerja kedai kek....ada bakery sendiri....sebab memang minat la sangat bab-bab kek and pastry ni.....hurm tp yela....bila dah jadi cikgu t gerenti busy....nak sambung study g....berangan je lebih kan....

tp x salah pe....realiti selalu kan jadi dari angan-angan yang finally jadi kenyataan kan...

ok....cukup sampai sini sahaja entry kali ni...that all...thanks for reading.... Assalamualaikum w.b.t

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t buat semua pembaca blog ni yang setia....

02/12/2013 (Isnin)

Hurm dah dekat setahun dah meninggalkan kenangan di rumah lama.....bukak2 gambar-gambar lama terjumpa la gmbar rumah lama yang sangat banyak kenangannya....x sangka berpeluang tinggal and membesar kat rumah pusaka tu.... macam-macam sweet sour memories here...jap nak tunjuk sket gambar rumah yang dah tinggal kenangan tu.....

ni diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

::: rumah pusaka :::
actually kat rumah nilah ayah ana membesar....dari ayah ana kecik sampai besar....then kahwin dan anak-anak dia membesar....semua membesar kat rumah ni.....so...memang banyak betul la kenangan-kenangan kat rumah ni.....

ingat lagi kenangan kena marah dengan atuk sebab main lari-lari atas rumah tu....dah la rumah kayu kan....kalau lari conform kan bergegar....macam gempa bumi.....and banyak la gak kayu yang reput-reput and berlubang sebab dah lama sangat kan......x la tahan mana.....ditambah plak dengan tekanan kaki-kaki cucu-cucu atuk yang nakal-nakal ni.....

lama jugak la mak ni as a menantu yang stay dengan mertua duduk dekat rumah ni...and kalau dah duduk dengan mertua kan....macam-macam la cabarannya....malas nak cerita kat sini....yang penting lebih kurang gak la macam cerita-cerita cerekarama tu kalau menantu duduk rumah mertua cam mana kan situasinya....but, nak ceritanya...no ones perfect right and everyone boleh buat salah....and kte jek as human nak tahan,sabar and berdoa jela.....ok....

::: sesi memusnahkan rumah :::

setelah sekian lama.....finally.....tibalah masa rumah ini perlu diruntuhkan sebelum dia runtuh dengan sendirinya.....dengan dah macam-macam bencana gak yang menimpa rumah ni kan...2 kali dah kena banjir....so dia pun dah tak larat dah nak tampung penghuni rumah yang semakin membesar dan beranak-penak dengan cucu ayah lagi.....

waktu ni...atuk and adik beradik ayah semua dah xde lg dah....tinggal lah family ana jek....mewarisi rumah and tanah tapak rumah ni.....so...disebabkan kawasannya yang strategik and ayah pun xnk la keluar dari kampung tempat kelahiran dia ni....so we all stay here....sampai la bila-bila....

best apa duduk kampung....aman....damai....permai....kan...kan....

::: pekerja-pekerja ayah :::
kerja-kerja membuat rumah and merobohkan rumah ni dah memang bidang ayah.....nasib baik ayah ni seorang pembuat rumah and ada la beberapa orang pekerja dari endon ni....

kenapa ayah tak suka ambil pekerja tempatan kan....semua pekerja dia orang endon....sbb ayah kata anak tempatan ni bukan dia xnk amik kerja....tapi sedikit pemalas....suka curi tulang kalau kerja....asyik nak cuti jerk.....and macam-macam la...kalau pak cik-pak cik endon ni dia memang sedar kan dia susah....so memang overall diorang ni kerja sungguh-sungguh la....

::: sedih bila tinggal rangka jek rumah ni :::
anda masih setia nak dengar lagi kisah kenangan kat rumah ni??? ok...kalau xnk xpe....nak jugak cerita lagi..... 

ana duduk rumah ni dari darjah 1 sampai la ana degree sem ke 2....barulah pindah rumah baru....kesian....tinggal kenangan jek rumah ni....tapi kenangan la memang kita sentiasa ingat kan...xkan lupa la....dah berapa ramai dah menghembuskan nafas terakhir kat rumah ni.....

atuk yang sakit tua....anjang sakit barah and mok long yang excident betul-betul depan rumah...sebab kena langgar motor....anak mak ngah yang meninggal tak berapa lama lepas sakit sebab jatuh dari pokok duku....hurm...macam-macam la....nenek plak...memang x pernah merasa la....dari lahir...memang nenek x pernah jumpa...dah meninggal dah...walopun atok sempat kahwin 2 kali....dua-dua nenek tak sempat jumpa...so,dapat rasa kasih sayang atuk jek....tu pun..........xdela rasa sangat sebab tak berapa manja pun dengan atuk masa kecik....sebab atuk sangat garang....so...xde nye nak manja-manja macam cucu-cucu lain.....

::: bukan mudah tau nak tanggalkan rumah ni :::

apa yang uniknya tentang rumah ni tau....nak tau x??? rumah ni unik sebab ada banyak ukiran kat bahagian atas tingkap tu....semua tu atuk yang buat....tu yang unik tu.....hurm....bukan senang tau nak buat ukiran-ukiran ni....makan masa gak....sekali nak dirobohkan sekejap jerk....sekelip mata jek....

::: nilah kesudahannya :::
::: still in process pembersihan :::
sebenarnya rancangan untuk buat rumah baru dah lama dah ayah impikan....cuma belum ada rezeki jek lagi and busy dengan macam-macam projek perumahan orang lain yang memang sentiasa tak henti-henti...sampai ramai yang cakap....ayah ana ni buat rumah orang jerk....rumah sendiri dia tak buat-buat....ayah senyap jek....yela rileks la kan....buat pe nak terburu-buru...lgpun rumah ni dah lama dah berkhidmat dengan kami sekeluarga....nak robohkan pun macam sedih jek...kena fikir banyak kali.....

::: tyme ni tinggal rumah belakang jerk :::
 
::: tinggal dapur and 2 bilik kat bawah :::
::: sedikit demi sedikit yang tinggal :::
::: finally :::
::: bermulalah sesi pembikinan rumah baru :::
finally....bermulalah detik-detik pembikinan rumah terbaru.....dengan pelan yang terbaru.....actually sebenarnya dah lama dah ayah ana ready pelan rumah ni....sejak ana kecik lagi....x ingat kecik macam mana.....tapi start ayah kerja kat singapore lagi.....

haaa....na story ni...dulu ayah ana kerja singapore....balik 2 minggu sekali.....jarang la dapat jumpa.....dapat jumpa hujung minggu jerk....lama jugak la mak duduk jauh dengan ayah.....hurm....cabaran kan....tapi x pe....lepas tu....x lama tu ayah kerja dekat malaysia.....buat rumah dekat-dekat jek....dengan amik lesen untuk ada pekerja.....

::: dah start :::
::: pelan asal rumah :::
nilah dia pelan asal rumah.....hurm....bila dah siap x sama pun sebenarnya dengan yang asal....hehe....x cukup budget.....

sebenarnya saja jerk update pasal sejarah rumah ni kat blog....nela tau anak-anak cucu cicit t semua dapat baca.....harapnya blog ni dapat la tahan lama.....boleh wariskan dekat sape-sape lepas ni untuk ganti update....

::: from the front elevation :::
dulu....masa kecik-kecik dulu ada la gak cita-cita nak kerja macam ayah....bila dah besar nak ganti ayah plak....tapi yela...Allah tahu yang terbaik untuk kita and kemampuan kita kan....finally jadilah cikgu jerk.....jerk??? xdela x standard pun kan kerja tu....ok per.....profession yang memang orang akan ingat kita sampai la kita mati..... serious....sampai bila-bila pun gelaran tu akan lekat....orang ingat sampai bila-bila....

::: sesi simen menyimen :::

 okai.....sebab apa ayah ana letak simen banyak-banyak...sebab saje jek nak tinggikan rumah ni....area kg ni dah x selamat dah....dah jadi kawasan banjir gak kalau hujan tak henti-henti 3 hari.....belakang rumah tu ada sungai....cepat jek air naik....so kalau rumah tinggi sket xdela teruk sangat kan air dapat naik....lambat sket la....hehe....

nak buat rumah pun kena gak fikir fact and effectnya.....kalau dapat buat rumah yang bleh terapung tyme banjir pun best gak....hehe....(imaginasi yang terlalu tinggi: extreamly imagination).....tp xpela....kotla kan suatu hari nanti ada yang merealisasikan imaginasi ni....hurm...selamat semua rumah kat dunia ni dari banjir....boleh jadi bot lagi.....bila banjir jek bukak alat kawalan....jadi pelampung terus rumah.....hehe....mengarut jek kan.....

::: kerja-kerja tanam pancang bermula ::::
::: lagi....lagi dan lagi :::

credit to abg ana yang x jemu-jemu amik gambar setiap kalo ada jek perubahan baru masa sesi pembinaan rumah ni......untuk kenangan kan.....


ok....tengok gambar jela ea...tahap kemalasan datang plak....jadi malas plak nak tyme.....






tapi tula nak katanya apa sahaja yang kita perolehi jangan pernah sekali pun untuk kita lupa siapa yang memberinya iaitu Allah....dan setiap rezeki yang kita terima tu gak adalah ujian daripada-Nya nak lihat sama ada kita ni hamba yang bersyukur ataupun lupa....

ok....syukran....sampai sini sahaja ana dapat coretkan untuk entry panjang lebar kali ini.....opps lupa plak....ucapan terima kasih juga untuk mak beloved father for all this things...... love you always....


that all.....thank you....assalamualaikum.....

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t

Finally....finally....finally and finally...mood nak update entry macam-macam kat blog datang.... fuh....fuh....tiup habuk yang berbuku-buku kat blog (sambil pegang bulu ayam) nak buat sapu habuk dalam blog.....hehe....ksian plak tengok nasib blog ni....hidup segan mati tak mahu....(bak kata pepatah malay)

actually....bukannya tak nak update...tapi no ideas la nak talking and sharing with readers kat luar sana tu....

OKlah....untuk entry ke-2 waktu cuti ni....ana nak share sikit la rasa excited bila dapat masuk bilik idaman yang dah lama la termimpi-mimpi....finally...ayah yang baik hati ni merealisasikan impian....alhamdulillah....

Tu yang bila kat maktab jerk....rasa macam termimpi-mimpi nak balik rumah......rindu family....bilik and so on.....pendek kata "rumahku syurgaku": tu yang kadang-kadang dah balik berminggu-minggu tapi still dok terperap kat rumah xnk keluar-keluar tu sebab melepakkan diri dalam bilik berjam-jam....buat la apa-apa yang patut....yang penting ada internet always....

bila orang tanya, tak boring ke duduk rumah jek....ana nak cakap pe lagi kan....dah memang best dah duduk rumah....ntah....sukar digambarkan.....ni nak sharing sket environment my really2 sweet room :-) (just nak share rasa happy tu dengan pembaca)
:
:
:
:
v

Pink purple room
Sebenarnya asal warna bilik ni bukan purple sweet tau....tapi warna merun2 merah and pink....walaupun tak berapa minat pink.....tapi ayah kata perempuan kan....kena la nampak macam bilik perempuan....so pilih la pink.....skali dah pilih-pilih....pekerja endon tu tersalah la pulok cat warna pink tu kat bilik abang....hehe....bayangkan bilik abang ana warna pink....huuuuu.....amazing....ksian dia...hehe....tolong gelakkan jerk....nasib baik la dia dah kahwin....bleh la terima bilik pink tu sebab ada wife dia kan.....berguna jugak la.....


:
:
:
:
v

amik gambar dari side lain plak...hehe

ok....walaupun tak mintak di explain tp nak explain gak yer.....teddy bear tu bukan ana punya kay.....tak minat yer en en ted ni....tu semua orang bagi tu......kalau nak beli sendiri tu memang tak la kay..... kalau ana ni minat makanan jerk....tak minat benda-benda yang macam tu.....buat baling-baling anak sedara jek en ted tu.....


ok....banyak lagi gambar nak share and nak cerita....dah lama kan tak sembang santai ni.....

:
:
:
:
v

boleh nampak pokok getah dari tingkap

Bilik ni share tau sebenarnya....ana tak tidur sorang pun.....sebab jenis penakut punya budak....hehe...sebab kak belakang rumah tu pokok getah....so kalau scenery malam-malam memang gelap jek la tak nampak pe.....nak selak langsir pun penakot.....hehe....tu yang kena ada teman tu....nasib baik la adik beradik perempuan dua orang jek....so bleh la ada roomate....hurm.....

:
:
:
:
v

:: pintu suka hati ::

yang ni nama dia pintu doremon : "pintu suka hati" hehe....boleh masuk suka-suka hati bila-bila masa kay....anytime....hehe.... over kan.....

ni pintu bilik ayaq jek pun.....dengan saje jer nak letak langsir jurai....kalau pintu bilik air tak bleh la nak letak langsir kain kan...x sesuai gitu......kena la langsir yang selain kain.....alumunium ke....kayu ke....hehe...xdela main-main jerk.....


:: for my towel and so on ::

haaa....tu diaaaaaaa.......penyangkut towel pun nak gan enterframe....saja jek...nak gak matchkan dengan warna pink purple tu kan....tp macam dah terbanyak pink plok......cute tak..??? ada mcam nampak bilik seorang perempuan tak.....ke blom g???

::: lansir bentuk M :::

ok....kita zoooooooooommmm sket langsir yang diimport khas dari terengganu kito.....punya la susah payah nak bawak balik benda ni naik bas tyme cuti.....tapi punya la semangat kan nak balik tyme tu sbb nak dah tak sabar tyme tu nak decorate bilik....so sanggup gak bawak balik......murah jek...tak sampai 1o yar tau means (rm10): loghat ganu 10 yar yerrrrrrrr......


::: pintu bilik ayor :::

pintu ni sebenarnya nak warna purple.....tapi ntah mcam mana....da pilih-pilih sekali ayah lupa nak tanda....so adik ana pulok pilih warna pink lagi.....hui3.....jemu tengok pink sokmo.....

::: with pink carpet :::

more and more picture

::: walldrobe with white flower on it :::

untuk almari ni semua memang dah lama sangat teringin dan ingin nak warna putih....nampak bersih jek....and bila bilik kita banyakkan warna terang....so bilik pun walaupun kecik bleh jadi nampak luas....hurm....tu teori tau bukan bohong kay.....

::: syiling kapur :::

lampu atas tu benanya ada 4....tapi ntah macam mana tah.....asyik nak meletop jek...dah berapa kali ganti tetap meletop jek....adik ana kata ntah apa kenapa tah....ada hantu gaknya yang asyik bakar mentol jek....hehe.....mengarut kan.....

::: alpha sorento shower set :::

nilah dia....my beloved shower room....hurm....minat sangat batu kecik-kecik kat belakang tu.....nak nampak exclusive....ala-ala mcm kat hotel....cewah.....berangan jek....biasa jek bena....

:::: sink, cermin, ::::
::: shower cream and shampoo stand :::

ok lah.....rasa dah penat bercerita....ni jela perkongsian and ideas mana la tau...ada yang masih tercari-cari or confuse kan nak design bilik idaman t cam mana....bleh la nak ambil-ambil ideas ni.....ok....enjoy reading my blog always.....and bleh la komen-komen kalau nak bagi ideas pape ke untuk penambahbaikan ke kan....that all....Assalamualaikum w.b.t




::: Komen kalau suka :::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Komen Blog Ni

Get this widget here