Home

.

Ikhwah & Akhwat Blogger

Assalamualaikum w.b.t pembaca blog cahaya mataku yang setia.... Alhamdulillah sedar tak sedar admin dah berjaya tamatkan pengajian 5 tahun setengah di bumi besut ni..... tak sangka sangat....dulu...dulu....dulu bila dengar lima tahun setengah fuhh.......semput....rasa macam lamanya nak habiskan study......tapi tak sangka macam sekelip mata jek dah lima tahun.....

sekarang masa untuk tunggu ditemu duga jek......huhu.....semoga Allah permudahkanlah urusan ini mudah-mudahan sepertimana Allah permudahkan urusan sebelumnya......


we're done..... habis dah exam terakhir kami.....walaupun exam last ni sangat2 lah susah....pasal pengajian fiqh.....tapi disebabkan dah habis exam tu hilang rasa stress tu....sebab rasa happy dah habis menguasai diri lebih dari rasa stress td.....hehe.... sempat photoshoot depan dewan exam......


masa exam ni sebenarnya dah masuk musim hujan....tapi tak sangka habis jek exam hujan berhenti.....bagi ruang and peluang kami2 ni photoshoot....last moments.... :-)






last but not least....nilah wajah2 ulamak and ustaz2 yang ajar kami erti tarbiah....erti ilmu agama yang sebenar....syukran ustaz-ustaz....jasamu dikenang and memang tak akan boleh lupa....syukran jazilan ala kulli hal......

Assalamualaikum......

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum w.b.t buat semua pembaca setia blog ni yang dikasihi kerana Allah in sha Allah.....

Dikesempatan tengah mood rajin nak update ni....so nak update sikit tentang detik-detik terakhir final year di IPG ni yang penuh dengan moments2 indah la plok.....sampai sedih and tak sampai hati pulak nak berpisah..... Ukhwah ni sangatlah kuat sampai tak sanggup nak berpisah.... tak pe...in sha Allah kita pasti akan berjumpa jugak kalau ada rezeki dan dengan izin Allah.....

Mood study hilang sekejap....so...nak refresh balik biar tak mengantuk...excercise tangan jap....dengan menaip....biar otak ni function kembali.....untuk sambung study balik jap g.....sekarang pukul 11.15 malam..... baru 11.15 dah mengantuk....awal lagi sebenarnya bagi seorang student 11.15 ni kalau dah nak tido...sebab standard student tido 2,3 pagi kan...... tapi disebabkan makan terlalu banyak....inilah akibatnya....mengantuk..... (ok melalut dh ni)....

sambung balik......

baiklah moment2 yang latest n masih fresh diingatan ni lah yer yelah masa majlis anugerah pengarah:


ok ni dia......alhamdulillah....majoriti kelas pengajian agama Islam berjaya dapatkan anugerah ni....syukur alhamdulillah.... nilah hasil usaha selama ni..... masing-masing tak kedekut ilmu....mana yang boleh dikongsikan...akan kami kongsikan bersama....so berjaya pun berjaya sama-sama.... and tahniah jugak kepada 2 orang sahabatku yang berjaya dapat rangking ke-2 dan ke-3 pelajar terbaik....pemenang anugerah perak dan gangsa (Farahana Bt Amin) and (Nur Hasanah Muhammad Zaki)..... i'm proud both of u.....tq banyak2 sebab berjaya naikkan nama Jabatan JAPIM (Jabatan Pendidikan Islam & Moral)


sekali tengok dah macam ala-ala pesta sijil pun ada......macam dah grade pun ada....tapi.....belom lagi....perjuangan belum selesai lagi....selagi tak interview and final exam lagi so tak boleh tarik nafas lega lagi..... jauhnya perjalanan study 5 tahun setengah akhirnya dah nak sampai gak ke penghujung..... sekali fikir macam tak percaya....tapi kena gak percaya.....


tahniah semua sekali lagi yang berjaya.....tak sempat nak ucap tahniah kat sorang-sorang....so ucapkan tahniah dalam ni jek kay..... t baca tau......

and tak lupa gak....alhamdulillah moment indah and tak sangka....Allah bagi peluang untuk berjaya dalam pertandingan inovasi..... mulanya konon-konon tak nak masuk.... then, berkat support dari sahabat sorang ni.... (kak qis), masuk gak pertandingan ni.... alhamdulillah.... Allah bagi kejayaan yang tak disangka-sangka.... dapat jugak peluang peroleh sijil anugerah emas inovasi....sedikit sebanyak dapat bantu untuk interview t...... 

bukan pe....pengalaman dulu masuk inovasi kalah....so, macam down la gak.....malas lah nak masuk g..... mencubalah nasib buat kali ke-2 ni.... dan ternyata tak menghampakan.... 


tq banyak kak qis banyak bagi support selama ni.....tak dinafikan....kawan yang baik adalah kwn yg sentiasa nak lihat kita berjaya.....susah senang sama-sama..... sayang awok kerana Allah... :-)

 tq jugak pada pensyarah pembimbing@ketua jabatan JAPIM yang tak jemu lah hai layan karenah kami ni.... bila suruh hantar penulisan jek... hantar lambat lah....macam-macam karenah.... maaf ustaz awi..... tahniah jugak kat ustaz....kami masukkan nama ustaz sekali sebagai penghargaan buat ustaz selama ni bantu saya n kawan-kawan yang lain......


kejayaan ni gak untuk awak berdua gak.... :shat & nad: sebab sudi jadi kawan yang baik and jugak selalu support and tolong mana yang patut..... (2 single: 2 lagi sudah berkahwin).... tak sangka mereka berdua ni bagus sangat....boleh bagi komitmen yang baik dengan study even dah berumah-tangga....bangga and kagum tengok diorang ni..... tak mampu rasanya nak jadi macam diorang ni.....


hadiah-hadiah ni saje jek kami tinggalkan di JAPIM buat kenangan untuk ustaz2.....yela lepas ni kami dah tak de dah....satu2nya badge pengajian islam yang pertama datang kat maktab ni.....tak de hadiah yang nak bagi untuk jabatan....so, kami bagi hadiah ni jelah yer......

baiklah....next moments :2:

hujung minggu tu, kami buat family days.... 2 hari 1 malam kat Merang Suria Beach Resort.... Momento lagi.... kali ni...moment 1 kelas.... planning punyalah lama gak akhirnya dapat gak buat.....

Percutian 2 hari 1 malam family Pengajian Islam 1: ternyata berbakat sungguh la dak2 kelas ni rancang percutian..... dan as usual sy sebagai follower jek.....tak reti ngat rancang2 percutian ke pape lah event2 ni.... Alhamdulillah kenangan yang tak akan dilupakan in sha Allah....


malam tu ada BBQ....kte orang tukar-tukar hadiah.....cabut nama masa dalam kelas and just keep it as a secret dapat spe2....malam tu baru tahu dapat siapa....hehe....lucu plak tak sangka rumet yang dapat my name..... bukan orang lain lagi....so tahu sangatlah dia nak bagi hadiah apa....sebab dah faham sangat apa yg rumet dia suka n x suke sepanjang 5 tahun setengah duduk sama2 1 bilik...... tqvm rumets.... suka sangat hadiah tu..... in sha Allah x akan lupa....yela, maklumlah....bukan jenis yang kuat ingatan....kalau orang bagi hadiah selalu lupa siapa yang bagi....hurm...so kalau nak bagi make sure bagi hadiah yang boleh guna n fuctionable kay....xdela pelupa diri ini...sebab selalu pakai n guna hadiah tu :-)



muka masing-masing kekenyangan baru lepas makan BBQ yang bukan kami yang bakar tp pihak resort yang bakar....kami tukang and pakar makan jek..... service resort ni memang terbaik.....tak salah lah pilih tempat untuk bercuti....tak sangka plak tempat ni famous rupanya.....

and kawan-kawan yang dah kahwin pun ada gak yang bawak wife and husband diorang gak....kiranya diorang pun secara automatically establish as our family in PAI 1.... jadinya percutian kami ni still terkawal....sebab ready pemantau dari pasangan yang dah kahwin ni.....xdela pergi lelaki perempuan 1 kelas semua single....tak2.....itulah yang bagusnya..... yang dah kahwin ni kira selaku pemerhati.....


ok ni dia makanan yang ada malam tu,.....ni baru pencuci mulut....belum lagi pencuci mata, hidung, perut semua.....bayangkan pencuci mulut saje dah banyak cam ni....macam manalah yang lain2 kan...macam kambing bakar nye.....ayam.....semua ada....cuma kena ready jek perut nak telan semua ni....huhu.....


maaf lpe plak nak tunjuk view kawasan resort ni.....ok....resort ni ada kolam renang....and bahagian belakang resort ada pantai....tapi agak bahaya untuk bermandi manda.....sebab ombak kuat area bulan 10,11 and 12 ni....kalau teringin ngat nak mandi just terjun jek dalam kolam ni yang memang sedia terbentang luas betul2 depan bilik kami....

tapi as usual x suka and tak pandai berenang ni just tengok jek la air kolam tu....xde rasa n teringin sikit pun nak mandi....hoho.....


ganna say gudbye to Merang..... ada masa kami datang lagi.....mungkin reunion....or honeymoon with family atau apa-apa jela.....tapi kalau bleh xnk la datang lagi...nak la g tempat lain plak kan.....


tak cukup bermoment di Merang....next weeknya kelas terakhir.....kami sambung moment dekat dalam kelas plak....hehe.....ada-ada jela diorang ni...kamera tu dah macam retis....on sentiasa....stiap masa.....


waktu ni last kelas untuk subjek asas kepimpinan keguruan..... sebelum study week....macam manalah en jabatan IP ni tak sayang..... yang hujung skali belah kiri tu bukan student kay....tp pensyarah....rapat kan kami.....

rasanya setakat ni dulu ceritera moment kelas ni....and moment ni belum berakhir lagi selagi mana belum berakhirnya kami di sini....counting days tinggal lagi lebih kurang sebulan sahaja lagi we all together gather....and gathering....boleh jumpa lagi pun tahun depan konvo....masa tu tak sabar nak tunggu kawan2 bawak baby2 yang comel2 tu..... hurm....tak sangka dapat anak sedara dari kelas ni.....tahniah buat semua....bahagia tengok orang lain berbahagia....

Assalamualaikum......

::: Komen kalau suka :::

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.....
Assalamualaikum w.b.t.

Sebelum saya menulis sesuatu untuk entry kali ini.... jom kita sama-sama dengar lagu ni....


Hilwan-sebuah cinta

Baiklah..... entry kali ini sebenarnya ana nak ceritakan tentang betapa indahnya "MENJAGA HATI".

Pernah tak para pembaca sekalian diserang atau dihinggapi atau terkena dan sebagainyalah penyakit ini... (Penyakit hati)?? ia bukanlah penyakit fizikal yang boleh dikesan dan dirawat oleh DR-DR pakar....malah....penyakit ni....DR pakar pun kadang-kadang tak boleh nak merawatnya..... carilah mana-mana hospital yang boleh merawat penyakit hati ini.... yang membawa kepada perasaan cinta bagi mereka yang masih belum halal (bernikah); ia adalah suatu penyakit yang tidak nampak dari physically.... hanya boleh dirawat dengan IMAN sahaja..... RAWATAN IMAN.....

Sukar sebenarnya ingin saya jelaskan bagaimana boleh munculnya penyakit ini..... kadangkala seringkala kita berfikir bahawa rasa cinta yang Allah hadirkan itu suatu fitrah..... Ya...memang benar.... tapi perkara yang menjadi fitrah ini boleh menjadi suatu "fitnah" apabila tak dapat dihandle dengan baik.....

Jadi.....jangan kita yang membawa penyakit di dalam hati manusia lain....atau kita yang mencari sendiri penyakit di dalam hati kita sendiri..... sebagai contoh.... sikap suka "stalker" ke orang yang diminati..... suka "Usha2" tidak menjaga pandangan ke.... dan macam-macam lagi.... even "admire" orang secara senyap-senyap pun suatu penyakit di dalam hati.... sebab apa ia suatu penyakit??? sebab....penyakit tu membawa kita pergi kepada angan-angan yang mungkin tidak akan menjadi kenyataan pun.... atau mungkin angan2 yang hanya melalaikan..... melambatkan urusan seharian kita..... lebih-lebih lagi mereka yang berada dalam gerak kerja dakwah.....penyakit ini akan merencatkan urusan dakwah....dan menurunkan kadar iman kita....sedar atau tidak itulah kenyataannya.....

Jadi....amat sedih sebenarnya sekiranya kita (syabab)/(mujahidah) yang sedang sedaya upaya untuk menjadi soleh dan solehah terpedaya dengan penyakit ini..... langsung tak berusaha mencari penawar yang mampu mengubati penyakit ini....lebih-lebih lagi diperingkat usia remaja....20an....masing-masing diserang penyakit ini kerna bimbang masih belum berumah tangga dsb......

Memang bukan mudah untuk menjaga hati ini..... Ana akui..... Tidak semudah mulut yang berkata-kata..... tetapi perkara yang tidak mudah untuk menjaga itulah yang disukai oleh Allah untuk meraih Redha-Nya.... dan perkara yang dirasakan sesuatu keseronokan pabila melakukannya itulah yang paling disukai syaitan......


Ana sering ditanya macam mana caranya nak jaga hati??? Allahu Akhbar.... Rasa macam tak layak pulak nak jawab persoalan ni.... sebab pernah la diserang penyakit ni....dan ada beberapa cara yang dapat dirawat dan ternyata perkara itu berkesan.....

1) Kena ada rasa keyakinan yang tinggi pada Allah in sha Allah setiap manusia tu telah dicatatkan jodohnya masing-masing.... bersabar dan terus persiapkan diri dengan penuh persiapan ke arah tanggungjawab yang lebih besar..... sebab sebuah perkahwinan tu bukanlah suatu keseronokan diri....tapi sebuah amanah....tanggungjawab yang lebih besar.....sedar atau tidak sebenarnya kita....??? Jadi tak boleh nak rasa gembira sangat.....amanah dan tanggungjawab dari Allah itu sangat besar.... Allahurabbi....

2) Keyakinan perlu diiringi dengan usaha: usaha dari segi doa.... doa kepada Allah memohon petunjuk..... masa, bila dan dimana in sha Allah akan tiba masanya.... usaha tu bukanlah alasan untuk kita melakukan usaha yang tidak sepatutnya....usaha yang Allah redha.....contohnya PM ibu dan ayahnya bagi seorang syabab.... bukan PM si gadis tersebut.....kalau PM si gadis bermaksud si syabab sedang menyebarluaskan penyakit hati tersebut.....

Berusahalah dengan cara yang terhormat....selagimana ada mana-mana lubang yang boleh menembusi ke arah penyakit hati tersebut tutuplah lubang itu......

Syadid? No....bukan syadid namanya... ia adalah suatu keindahan..... berpuasa....berpuasa dan bermujahadah nafsu...... dan barangsiapa yang melakukannya akan merasai kenikmatan sepertimana kenikmatan berbuka...kerana berjaya mengawal nafsunya......

Pernah mak cik ana bertanya kepada ana: wardah (bukan nama sebenar) bila nak kahwin?
wardah: in sha Allah belum masanya lagi.... Allah tahu kemampuan hamba-Nya....
mak cik: hurm....macam mana lah nak jumpa jodoh...kalau semua yang nak berkenalan kena block.....
wardah: .....................................(diam shj dlm hati)

bukan niat nak block orang ke apa....bukan niat bersikap sombong tapi niatnya adalah nak jaga hati sendiri dan jaga hati orang lain jugak.....jangan biarkan diri kita menjadi fitnah ke atas diri orang lain....

lebih menyedihkan lagi....dan membimbangkan lagi kalau-kalau kita yang menyumbang kepada penyakit hati orang lain.... Allahhu Akhbar..... (menyedihkan kan)......

3) Jangan biarkan diri kita memiliki sesuatu dan dimiliki oleh seseorang sebelum masanya.... maksudnya "couple".....atau ke arahnya.....contohnya biasakan diri terima hadiah dan sebagainya dari kaum yang berlainan jantina dari kita.....

Alhamdulillah Allah memelihara diri ini..... setiap hadiah yang diberikan oleh lelaki kesemuanya hilang dan rosak.... tempatnya sesuai di tong sampah (maksudnya Allah masih nak jaga hati ni).... menerima hadiah itu hukumnya harus.... tapi boleh menjadi haram apabila boleh membawa kepada zina hati.......

4) Sibukkan diri: penyakit hati ni akan datang bila kita ni banyak masa lapang..... waktu free..... so....sibukkanlah diri....dengan aktiviti dakwah contohnya.....sibukkan diri dengan belajar.....hingga kita pun tak sempat nak fikir pasal soal hati kita sendiri......

5) Cari kawan yang boleh menjadi self reminder kita..... yang boleh jaga kita.... jaga hati kita.... (maksud kawan disini adalah kawan sejantina)..... sama2 menjaga..... bila diri ada masalah hati....kawan tu akan bertindak ingatkan.....jaga hati.... 

6) Kurangkan berdiskusi atau berurusan dengan mereka yang belainan jantina dengan kita, dan berurusan dikala perlu sahaja...... sebabnya....lebih banyak urusan bersama....so lebih banyak peluang untuk berjumpa.... Contohnya.... Si A ada penyakit hati dengan si B..... So si C tahu si A ada minat si B.... jika ada perkara yang memerlukan si B menghubungi si A.... Si C perlu bantu si B..... sebagai pengantara.....supaya tidak timbul lebih parah lagi penyakit hati si A.....  Cuba elakkan adanya ruang dan peluang untuk berhubung..... kadang2 orang yang berpenyakit hati akan cuba dan terus mencuba mencari ruang dan peluang untuk berhubung....mencipta urusan meskipun tiada urusan..... mencipta alasan untuk berjumpa atau berhubung meskipun alasan tu kadang-kadang macam x sesuai jek....contoh lain:

Si syabab PM si mujahidah untuk bertanyakan hal2 atau perkara2 yang berkaitan dengan hukum-hakam agama sebab berpendapat si mujahidah mampu membantunya dan faqih dalam bidang tersebut.... padahal boleh sahaja si syabab tersebut bertanyakan kepada syabab2 lain yang juga faqih dalam bidang tersebut....cthnya ustaz2....atau sahabat syabab2 mujahidah tersebut yang juga mengaji dalam bidang yang sama....x perlu PM mujahidah tersebut..... kadangkala kecenderungan perasaan untuk berhbung tu lebih kuat daripada perasaan ingin mendalami ilmu.... mendalami ilmu tu kadangkala menjadi alasan dan sebab sahaja untuk seseorang menghubungi sesiapa sahaja yang menimbulkan penyakit di dalam hatinya.....

Astaghfirullahalazim.... banyak-banyakanlah kita beristighfar....mudah-mudahan apa yang kita lakukan selama ini tidak mengundang penyakit di hati.....atau perkara-perkara ke arah itu.....

Jadi sebelum tiba masanya....jom kita bercinta dengan pemilik cinta Agung kita yang memang pasti... iaitu Allah dan Rasul.....bukan mereka yang tidak pasti..... Assalamualaikum.....

Maaf andai entry ini menyinggung mana-mana pembaca sekalian...ana hanya insan biasa yang juga banyak salah dan silapnya..... kadangkala tersungkur jatuh dan memerlukan mereka yang berilmu untuk memimpin jalan..... 





::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum semua? Apa khabar antum dan antunna semua? Masih dalam mood iman dan taqwa? Mudah-mudahan kita semua dapat refreshingkan iman kita semua....tak kira lah dimana sahaja kita berada.... ok by the way.... ana pun cuba nak refreshing iman ni....caranya dengan buat something berfaedah sikit iaitu.....update blog ni.....memandangkan sekarang ngah cuti....so sempat la nak contengkan sesuatu dalam ni....

Ok entry kali ni ana excited nak tulis pasal penemuan dan penciptaan terbaru and terbaik in sha Allah untuk thesis ana iaitu (IH)².

Benda tu???? urm....aaaaa.....urm....mesti masing-masing tak tahu kan benda la (IH)² ni.... nak sebut pun x pasti kan..... cara sebut dia (IH SQUARE) kay... stand for 2 hukum tajwid yang ana fokuskan untuk thesis kajian tindakan ana iaitu bagi hukum Izhar Halqi and Ikhfak Hakiki.... (IH)² ni adalah sebuah perisian permainan komputer berkaitan hukum tajwid yang boleh di masukkan ke mana2   
e-book/ komputer kay......

hurm..... nak tahu x...perjalanan nak membina perisian ni sangat panjang dan penuh rintangan......

KISAH BERMULA:

ok ceritanya bermula bila mana, kami semua ni.....pelajar sem 8 tahun akhir kena dah hantar proposal untuk thesis.....dlm masa yg sama sibuk plak berpraktikum fasa 3....praktikum terakhir..... so kerah punya kerah.....kerah punyalah kerah otak ni....nak buat apala agaknya eak tajuk yg sesuai..... so macam macam lah terfikir nak buat tajuk.....g sk cari masalah apa eak yg student faced n yg kte boleh settlekan masalah tu dgn thesis kte......

so....mmg banyak gak la masalah pembelajaran kat sk tu actually tp....ble fikir punya fikir......smpai berkecamuk kepala otak ni.....masalah banyak....jalan penyelesaian bg nak mudahkan msalah tu diselesaikan tu yg payah....huh.....(mengeluh panjang masa tu)...masa plak dh suntuk....nk kena hantar proposal dah....

ana pun buatlah cincai buncai.....hari ni pensyarah penyelia tanya nak buat tajuk pe....main tembak jek apa yg ada dalam otak tu....cakap jek....goreng2....buat2 mcm dah ada tajuk....padahal xdek lg....confident jek gtau pensyarah....hehe......esok lusa pensyarah dtg lagi....tanya lg...apa perkembangan thesis ana....ana kte...ana nk tkr tajuk lain lah....hehe....last skali smpai lah kena hantar proposal....still lg tukar tajuk lain.....punya la tak istiqamah diri ini ni....n memang blurz tahap apa tah.....x bleh fikir langsung....

Masa praktikum fasa 3, kami kena ajar subjek Quran tau....so banyak la gak masalah dalam mengajar quran ni....ajar tahun 4 n tahun 5....tahun 4 kelas pertama tahun 5 kelas ke 2.....tahun 5 ni banyak masalah la pasal quran....kelas ke-2 kan....ada yg x reti baca....ada yg reti baca tp tajwid hancur berkecai....sob3.....so fikir lah something.....kena buat gak thesis pasal quran....

and at last....dapat gak fikir nak settlekan masalah tajwid student bagi sub topik hukum tajwid nun sakinah....yg ada 5 pecahan tu: Izhar halqi, ikhfak hakiki, iklab, idgham maal ghunnah dan idgham bila ghunnah melalui kaedah bermain kad.....kad apa tau ana bg nama....kad pintar.....

bila balik maktab...kawan2 tanya....bahan kau apa? ana cakap la kad pintar....gelak diorang....pe tah lawak ngat....diorang cakap....xde nama lain ke??? hoho.....(dalam hati ni.....x sedap ke nama tu)....diorang kata...nama kad pintar tu dah mcm IC plak....hurm....sedih bangat....tp x poooo...tu jek yg bleh difikirkan buat masa tu....

then, rungsing lagi....bila ada kawan yg g KL and g pusat rujukan thesis sluruh plajar di Malaysia.......dia kata....ramai orang buat kajian n penyelesaiannya dengan kaedah bermain kad.....

masa tu dah rasa macam x best plak nak guna kaedah main kad tu lg.....huk3....nampak macam biasa2 jah.....tp proposal dah hantar.....so fikir lagi....mcm mana eak nak buat.......

idea asal....ana ambil 2 hukum jek dari hukum nun sakinah untuk atasi masalah tajwid student iaitu hukum Izhar and Ikhfak....sebab 3 hukum lagi tu student x bermasalah pun untuk ingat huruf2 bagi hukum tu sebab just sedikit jek huruf yg terlibat jika nak dibandingkan dengan hukum Izhar and Ikhfak ni yang melibatkan 6 huruf Izhar and 15 huruf Ikhfak...banyak kan????

so, x hairanlah kalau student tak hingat....and slalu keliru dengan 2 hukum ni......

kononnya nak settlekan masalah ni dengan kaedah bermain...ala2 bermain kad "ONE HAPPY FAMILY AT HOME"... hehe....tah pape tah.....sebab.....permainan ni pun x pernah main masa kecik2....dah besar baru dengar....sampai kwn ana tanya....agak2 kau main apa haaaa, mse kecik2 dlu??? ana ckp la....x main benda2 kad ni semua....x pernah main....kte orang main, pondok2....anak patung, police entry dsb.....dak kampung la katakan....(gelak dia)....permainan kad tu pun ana x pernah main...ada hati nak guna kaedah tu untuk settlekan masalah tu....nampak x bertapa rapuhnya thesis ana pd awalnya.....huhuhuhu......(sedih bangat)

::: Contoh card one happy family at home :::
Pernah tengok x??? n mesti pernah main kan....kotak dia mcm ni.....



Last skali....masa cuti penggal kot.....duduk2 la dengan adik ana.....gtau la dia....still blurz nak buat pe untuk thesis ni....masalah dah ada....jalan tu x nampak lagi....then,,,adik ana pun tanya....anak murid kau suka main apa??? hurm....ana jawablah....diorang suka sangat main e-book.....smua jenis games diorang download....mario la....counterstikes la....mcm2 la....adik ana kte....dah tu....kau buatlah game....perisian komputer.....

(muka masa tu xtau nak express apa) dlm hati,....biar betul dia ni nak suruh aku buat game...mcm la terror ngat IT...nak bina2 games....susah tu....pas tu dia kata la....game aper yg orang quite addicted skg??? ana jawab....candy crush??? right???....so, buatlah apa lg....juat search on internet jek kot cara buat dia....mesti kluarlah.....

ana pun search la pak cik google....amazing????? memang ada la....cara buat games candy crush....tutorial.....but in english.....dia suruh download la plak software buat game tu....puh....punyala berat sofware tu.....sampai lap top ana pun heng2.....last2 virus....ohhhhhh tidak....last skali rasa putus asa...malas lah.....huk3....masa tu tinggal lg seminggu jek lg nak blik maktab.....hurm....redha jela...kad pun kad la.....

then....tbe2 semangat dtg balik nak try searching on cara mudah buat game untuk orang yang baru mula nak belajar....so kluarlah mcm2 software...antaranya yg paling mudah software construct 2 game maker studio.....get it....yeahhhh.....search plak....tutorial on youtube cara guna construct 2 ni.....

and finally: berkat usaha n kerja keras.....tak tidur beberapa malam sampai pukul 4 n 5 pagi....maka terhasillah akhirnya:

tadaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!

(IH)²

My beloved games....

Ok....game ni actually ada 3 level....

Level 1: kena tahu n ingat huruf2 izhar halqi dan iKhfak hakiki
Level 2: kenal pasti hukum dalam potongan ayat al-quran
Level 3: kenal pasti cara bacaan bagi kedua-dua hukum ni....

Level1: Taman Izhar Halqi dan Taman Ikhfak Hakiki

Taman Izhar halqi: dalam taman ni....anda semua perlu menggerakkan patung mario tu.....kiri kanan atas and bawah guna keyboard laptop msg2....and pilih huruf pada bunga yang berkaitan dengan huruf izhar....and...once bila mana anda dah pilih bunga n huruf mana yang berkaitan dengan huruf tu....tekan button 'space bar'..... bunga tu akan hilang kalau jwpan anda betul....tp kalau salah....bunga akan mengecil.....mcm tulah lbh kurang.....


sekiranya jwpan anda betul.....bunga2 yg hilang tadi akan muncul di bahagian sebelah kiri games....dia akan tersusun seperti gambar di bawah.... and paparan markah akan ditunjukkan di bahagian bawah tu yg ada gambo kucing tu.... 

6/6.....???? kenapa 6/6.....sebab huruf izhar halqi ada 6.....dan secara automatically bunga yg lebih tu....adalah huruf2 yang melibatkan hukum ikhfak hakiki....faham ker????


setelah tamat mengutip bunga2 di taman tu....anda terus pergi ke pintu tamat.....maka akan keluarlah result....sama ada "mumtaz" ataupun "sila cuba lagi"

:
:
:
v

macam gambar kat bawah ni.....




selepas 5 seconds...akan keluar patung kanak2 macam gambr kat bawah tu.....anda boleh tekan guna mouse anda mana2 jek gambar wanita muslimah tu....then dia akan ulang semula tapi dalam bentuk susunan bunga yang berbeza dari kedudukan tadi......dia jadi randomly la....so kt situ ana bleh kesan...anda bermain sebab hafal kedudukan dia atau memang faham dan tahu huruf2 izhar n ikhfak tu....hurm....


sepertimana gambar di bawah....once kalau taman tu adalah taman zhar halqi...maksudnya anda kena kutip huruf2 izhar halqi jek...kalau anda kutip huruf ikhfak maka....bunga tu akan mengecil....means....salah la jawapan anda.....

and paparan markah akan ditunjukkan di sebelah pntu tamat tu....dia ada tulis (-7)....brmksud...dah 7 kesalahan yg anda buat......so...bleh detect la bpe yg btul n bpe yg salah.....


kalau anda kerap melakukan kesilapan.....so bilamana anda masuk ke dalam pintu tamat....maka akan keluarlah icon muka blurz mcm kat bawah tu....dan Oppppsss!!! sila cuba lagi....kalau dia dh suruh cuba lagi bermakna kenalah cuba lagi sekali.....



begitu juga dengan fuction taman ikhfak hakiki....mcm kat bawah ni......


Ok....bleh tengok gambar....kalau nak tahu lebih lanjut....bleh dapatkan games ni.....


Level 2




Level 3





That all....sedikit sebanyak perkongsian tentang usaha keras ana selama ni nak hasilkan games ni....
sekarang tengah dok terfikir untuk cuba promote penggunaan game ni kat cikgu2 sekolah atau mana2 yang berminat untuk mempelajari tajwid....

ada gak beberapa individu yang suggest untuk ana jual games ni....tp masih terfikir2 kalau nak jual nk jual berapa....atau rasa nak bagi free jek bleh dapat pahala kalau orang guna.....

ok....papepun...nk adjust sikit game ni....sebab games ni kelemahan dia...ana x jumpa lagi cara untuk compilekan dia...jadikan dalam 1 game....sebab untuk pengetahuan semua....games ni still lagi dalam folder....kalau nak g ke level 2 kena bukak folder level 2....just guna cara manual....sebab x explore lagi cara nak buat muka depan game ni....contoh mcm bukak2 jek ada tulis welcome ke....dsb....

ada sesiapa yang tahu mcm mana nak compile dia...bleh share dgn ana ilmu anda....

and nak adjust sket lagi game ni....nak letak copyright@hakcipta terpelihara by Nurulaini Bt Ab Rahim....

sebab bimbang gak....t orang ambil game kita scara free then buat niaga plak tanpa izin kita.....

ok tq for reading...just a sharing....

sesiapa yang berminat atau ingin memiliki game ni...boleh pm me personally.....we can discuss.....

pm melalui e-mail or fb..... e-mail: ainullainie@yahoo.com

fb sepertimana yg tertera di sebelah kanan info blog ni....

Assalamualaikum.....

::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum.... hurm... rasa dah lama tak coretkan sesuatu dalam blog ni.... Masa tengah menaip ni pun tajuk entry pun tak tulis lagi....rasa agak blur nak tulis apa.... mata mengantuk tapi tak rasa nak tidur....

Ok lah.... disebabkan kesibukan yang melampau....blog ni terpaksa diabaikan....sebab blog ni bukanlah keperluan utama....just sekadar kehendak sahaja bila tiba masa lapang.... bila tak lapang so...xde masa lah nak tulis apa2..... 

Actually alhamdulillah....baru sahaja berjaya menamatkan pembentangan thesis akhir kajian tindakan untuk degree dan alhamdulillah....Allah permudahkan segala urusan...dapat panel penilai yang baik hati dan hanya ditanya 1 soalan sahaja yang ditanya masa bentang..... Sebut pasal macam mana nak dipermudahkan dalam segala urusan yang sukar adalah mudah sahaja.... Nak kongsi sedikit tips untuk dipermudahkan segala urusan:

:
:
:
iaitu:---> tipsnya adalah (BUAT KERJA DAKWAH)....no...no...no.... salah...salah...salah..... tapi....

:
:
:

1) (KENA BANYAK BUAT KERJA DAKWAH)
2) (KENA DAHULUKAN KERJA DAKWAH)
3) (RELAKAN HATI DAN JIWAMU UNTUK DAKWAH)

:
:
:

SUSAH????

:
:
:

memanglah susah.....sebab tiada yang mudah dalam jalan ini..... sebab dakwah tu bukanlah kita buat tyme kte rasa diri kita free....tapi...bila tak free kita tinggalkan....tak sama sekali.....

tapi waktu tak free tulah (sibuk dengan urusan dunia study) then  datang beban kerja dakwah yang memerlukan komitmen kita tulah penentu....yang mana 1 yang kita pilih.....

:
:
:

RASA BERAT???

:
:
:

KENAPA AGAK-AGAKNYA???

:
:

sebab diri kita akan rasa berat untuk buat kerja dakwah adalah sebab kita masih belum rasa yang tugas dakwah tu memang tugas dan tanggungjawab kita..... rasa ikhlas nak berbuat bilamana ada masa free sahaja....sedangkan dakwah itu menuntut komitmen kita sepanjang masa..... sentiasa 
"ON CALL" macam DR yang sentiasa "ON CALL" demi keperluan pesakitnya.....it the same thing about da'wah.... ramai pesakit diluar sana (masyarakat dan umat islam yang masih x faham islam) yang memerlukan daie yang faham tentang Islam untuk berbuat sesuatu demi merawat mereka.....


jom muhasabah diri....kadangkala kita nk perform yang terbaik dalam study kita....tp dakwah dan tarbiah diri kita sanggup abaikan.....

orang yang dapat result gempaks tapi x buat kerja dakwah itu perkara biasa.....sebab masanya sentiasa ada untuk study dsb....berbeza dengan orang yang perform very well dalam study+dakwah...itu baru dikira luar biasa....kerana masanya full time penuh dengan pelbagai komitmen yang berfaedah......

tapi....segala yang dilakukan perlu disertakan dengan keyakinan yang teguh dalam diri.....yakin pada Allah....bila kita tolong agama Allah....Allah akan perteguhkan kedudukan kita....tapi dengan syarat kita kena yakinlah....keyakinan tu yang tak semua orang dapat berikan.....

so....muhasabah diri...sejauhmana kta telah berbuat demi Islam...... sejauhmana kita berkorban dan mengorbankan masa yang kita ada demi dakwah.....

Kalau kita sentiasa berfikir sebegini....mesti kita xde masa pun kan nak layan perasaan dengan berangan-angan untuk fikirkan perkara lain yang langsung x membawa keuntungan pun dalam diri kita.....

lagi satu.....sebagai manusia ni....kita sering mempertikaikan apa yang orang lain lakukan.....contohnya....terlalu dan terlalu banyak masa untuk bercakap tentang orang lain....apa yang orang lain lakukan....especially about dakwah.....senang citer kita ni ala2 keyboard worrior r..... the keyboard worrior.....tanpa memikirkan objektif dan intipati kerja buat dakwah yang dilakukan adalah untuk kepentingan islam.... sikap kita yang suka memperkatakan itu dan inilah yang membuatkan dakwah tu susah nak berkembang.....

sebab tulah kita sebagai manusia....kena banyak berbuat dari banyak bercakap.....sebab semakin banyak kita bercakap....semakin banyak keburukan yang diperkatakan..... boleh bercakap....tapi sesuatu yang boleh membawa keuntungan....yang boleh membawa kepada penambahbaikan......

yer....kadangkala sikap terlalu obsesi kita terhadap sesuatu perkara membuatkan kita x dapat nak menilai sesuatu perkara dengan begitu rasional.....

hurm.... terlebih meluahkan perasaan plak.... 

oklah....rasanya cukup stakat ni sahaja entry kali ni......lain kali ana akan lebih spesifik kan tajuk entry....just meluahkan rasa yang terpendam selama ni..... Assalamualaikum....


::: Komen kalau suka :::

Assalamualaikum semua.... hurm... sangat rindu sero nak menulis.... dah lama dah rasa x menulis..... rindu ploks....
Ok...entry kali ni nak cerita tentang our journey to pulau perhentian after exam semester 7..... percutian yang x pernah dirancang pada mulanya dan x termasuk dalam mana2 plan pun akhirnya berjaya dilaksanakan..... alhamdulillah....
nak katanya.... nak bagi plan ni menjadi....macam-macam benda plok jadinya..... bila seorang demi seorang menarik dri.... disebabkan kekangan2 macam dah berkahwin..... xde duit.... msalah kesihatan dsb..... so.... plan pnya plan.... tolak tambah manusia yg nak g last sekali tinggallah hanya 9 orang jek yang boleh g..... finally.....

walaupun xde duit pada awalnya....mcam2 usaha cari duit untuk realisasikan journey yang penuh momento ni.... (^^)/......


finally sampai gak ke pulau indah ni.... dah lama dah sebenrnya nak g.... 5 tahun duduk besut... nampak signboard pulau perhentian je,....tp x pena g....akhirnya.... sampai gak geng2 single jah ni ke pulau ni...... 


 crocks biru favourite peneman setia masa kat pulau perhentian..... huhu..... comey jek crocks ni tapi buat kakiku sakit akibat melecet..... croks2.....



dapat blik yang ohsemmm depan kolam renang..... rasa2 nak terjun bleh terjun bila2 dari tingkat 2.... hehe.... padahal x reti berenang.... berangan jek lebih..... terbaiklah masulah program nysa' cadang kami semua check in kat arwanna ni...memg berpatutan harganya n selesa pun selesa ngat... alhamdulillah....


 petang-petang bleh jalan2 tepi pantai.....memang tenang ngat.... hilang semua stress n pening kpala lps abis exam yg memg fuuuuhhhh susah ngat..... x terbayang...., hilang smua rasa stress sekelips mata..... memg terbaik lah plih tempat ni.....walpun x berapa minat g tempat2 berair pada awalnya.... finally.... g gak...demi S.A.H.A.B.A.T yang tersayang..... last momento.... bat not least hopefully....



pengalaman yg memg x kan dilupakan ble dapat pluang jalan2 bercuti naik boat laju dgn kwn2 last year studies..... air laut jernih sangat.... subhanAllah.... indah sangat ciptaan allah.... jalan2 smbil tadabur alam.....

Allahu Akbar....
Allahu Akbar.... Allahu Akbar.... 
alhamdullillah... dapat rasa nikmat melihat ciptaan Allah......


ok lepas2 ni siapa yg ada perancangan nak g bercuti bwk fmly ke or zauj or zaujah.... bleh la search package dari arwanna beach resort perhentian island ni k.... memang enjoy.....


nak g bercuti ni pun kena rancang btul2 k... kami memg jimat ngat.... bwak makanan siap2.... packing2 roti n tuna 1 beg..... meggi... n lain2 makanan.... kalau nak makan kat pulau memg harganya akan naik la daripada harga biasa.... sebab dia kira kos perjalanan bwak2 barang tu ke pulau kan..... berjimat tu sangat penting kay.....


nilah bilik kami....amacam ok x??? menarik kan.... besar pun besar.... bleh muat ramai orang.... 10 orang sumbat pun x pe..... bukan banyak dok bilik pun.... banyak keluar kan.... blik guna waktu malam jek.... untuk tidoq.... 


boat yg kami naik pun selamat.... besar n lajuuuu...... kena la pakai B.A klau x terbang plok masuk dlm laut.....

sempat snap gambar jap.... sebelum check in.... minx tolong orang morocco (jasmine) tolong snap.....masing2 sibuk nak speaking berhabuk macam2 habuk keluar.... haahahaha.... lucu sangat.....



mula-mula rasa xnk gak join trip ni sebab masing2 x reti berenang kan....tp tawakkal jela.... minx allah jaga..... untuk x amik risiko.... saya x join snorkelling.... just dok atas boat jek bagi ikan makan.... merangkap ajk keselamatan tolong tengok2 kan kawan2 yg snorkelling sekliling boat.... untuk pastikan diorang x lemas n selamat sokmo.... alhamdulillah pergi dan balik dengan selamatnya....



nak cerita g.... mse g snorkeling and swimming kat pool ramai mat saleh ni nak amk gambar n italian woman... nak take a photo dgn kami.... sebab pelik... still bleh pakai proper even msuk dalam air.....

that the unique about islam... that we can introduce it to foreigner.... still bleh jaga aurat  kat mana2 pun.....

tengah duduk2 kat buai pun ada miss yg cakap.... : can i take ur picture.... :-) mesti dia rasa suka tengok life orang melayu islam di malaysia kan.... n ada gak italian woman tu cakap... u ollz so beutiful.... very deep kata2 dia.... mudah-mudahan dia tertarik dengan islam suatu hari nanti n dapat hidayah dari allah.... amin.....



S.A.H.A.B.A.T kerana Allah kami berukhwah.....



still cover our aurah properly.... that the syariat that we must know it......


ok that all my story rite now.... sambung plak dengan entry jaulah2 ke selatan..... salam..... (^^)/


::: Komen kalau suka :::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Komen Blog Ni

Get this widget here