Home

.

Ikhwah & Akhwat Blogger

Assalamualaikum semua....hurm...mesti semua tengah sibuk kan dengan aktiviti masing-masing....
 Dengar-dengar....ada kawan tu siap kerja lagi....beeeeeeeeeeeeeesssssttttnya.....waaaa, saya gorp yang terkontang-kanting duduk di rumah ini....jadi suri rumah sepenuh masa....

...hari-hari schedule yang sama....huk3....bangun pagi.....basuk baju....tak basuh baju masak, pas tu ampai baju......wohooooo....boring kan dengar.....ada tak sesiapa nak bagi saya kerja kosong...kerja apa-apa la...janji ada kerja....yang mencabar sikit....ngeh2....suke benda-benda mencabar ni.....

....actually sebenarnya bukan tak de keje....ada keje tu....keje tanpa gaji...ngeh2....kena buat jurnal....ada pensyarah suruh buat jurnal la....mana la saya tau tulis-tulis jurnal ni....tak pernah pun terfikir and minat nak jadi penulis jurnal....tulis blog ni pun saja-saja jerk.....tak de keje....luahan perasaan sikit...walaupun tak de yang baca....nak gak tulis something....ngeh2....

.....waaaaaaaa,sekarang ni ngah tension, nak start macam mana jurnal ni....tak start-start lagi.....no idea la nak jadi penulis jurnal....huhuhu....pliz2....anyone can help me.... (muka sedih)....(^^)....tulah nak katanya keadaan bila balik cuti semester yang sangat panjang ni....sebulan lebih tak tau nak buat apa.....nak g program pun tak de kawan nak g dengan sape2....tak kenal dengan mana-mana akhwat kat johor ni....kalau ada program pun smua program tu kat JB.....Hello, jauhnya.....huk3....for sure family tak bagi kowt nak travel sorang-sorang sampai JB....dengan tak kenal sape-sape pun kat sana....so, terbengkalai lah saya seorang di rumah nie......huk3....

.....kalau cuti tyme raya...mid semester break tu,.....terlebih banyak plak aktivitinya nak kena buat....sampai tak cukup-cukup masa cuti tu.....yela....dengan assignment lagi....dengan persiapan rayanya lagi yang for sure meriah....tapi....nilah yang terjadi kalau semester akhir punya cuti....for sure duduk rumah jeeeeeeeeeeeekkkk.....sebulan cuti....so sebulan lah saya tak keluar g mana2...nak g mana-mana pun tak taula....

.....tapi tak dela teruk mana pun keadaannya tyme cuti ni....quite ok la....dapat la belajar masak banyak-banyak makanan......sebelum ni saya ada buat and belajar cara nak buat kentang wadges....yummmies......senang jek buat dia....beli jek kentang.....potong-potong...goreng-goreng then siaaaapppp......senang jerk.....



.......like this.....taraaaaaaaaaaaaaaaa.....nampak sedap kan...simple jek buatnya....adik saya yang form 1 tu pun tau buat....janji ada mayonis and sos cili dah kira sedap dah..... 

....resepi seterusnya yang dapat buat hari tu....dapat belajar cara buat mee rebus....waaa...makan petang-petang memang sedap....tiada yang menarik bila duduk di rumah selain makan dan makan....ngeh2....

......yela....mana tak nye....kalau duduk rumah dapat makan free.....tak perlu bayar dan tak perlu berjimat cermat.....cakap jek nak makan apa....kalau rajin nak buat....dapat la makan k.....lagi-lagi benda tu kita dapat masak sendiri and makan sendiri....lagila puas hati....asyik nak beli jek kan....bila nak ada pengalaman sendiri untuk buat sendiri makanan tu....

....kalau duduk maktab tu....nak masak....tapi tak leh masak....disebabkan kesibukan yang melampau....dan pengharaman memasak....menakotkan kami untuk cuba-cuba nak masak....tapi masak jek....masak nasi and masak air....hehe....tu jek yang sempat....yela, biasalah kehidupan wanita berkerjaya macam saya ni...ngeh2....poyos kan.....

 
yaaa.....itu dia mee rebusnya....siapa yang tak tau....ni mee rebus johor....sebab di buat dijohor k.....nampak sedap kan....memang sedap....tapi tyme ni buat guna yang cepat dan mudah punya....ngeh2....guna perencah mee rebus segera....sepantas kilat.......so, tak dela original resepi pun....

....hari-hari berikutnya...meniti cuti yang indah ni....dapat la buat popia gulung bersalut sambal.....hehe....actually masak-memasak bersama Chef Ainie ni akan start bila-bila saya ada mood k....and ada plak permintaan yang ramai daripada my siblings yang memang kesian tengok muka masing-masing macam lapar sokmo.....so, saya dengan rajinya tanpa kerja yang bergaji....menawarkan diri untuk memasak.....kui3....diikuti oleh polis bantuan saya....2 orang adik yang sentiasa akan menjadi pembantu setia....ngeh3....sorang kena g kedai beli barang then sorang lagi kena tolong gulung-gulung popia ni...and abang as a postmen...kena buat delivery kat my cousin yang rumahnya sekangkang kera tu.....

...bila dah terlebih rajin buat macam-macam, rasa macam boleh niaga jek....rasa nak jek bukak gerai kat depan rumah tu....." kuih....kuih...kuih....ala2, mak cik jual kuih" ngeh2....lawak plak...tapi almaklumlah.....saya ni pemalu....tak nak la....tak ada bakat la niaga macam tu....


waaaaaaaa......pengsan tengok....tak sangka berjaya membuat popia ini....dengan inti sayur-sayuran yang segar...cewah....sekali bagi kat cousin.....cousin kata leh wt niaga....hehe....agak-agak kalau jadi penjual kuih ni ada tak orang nak beli eak....jual depan rumah kan.....gerai......

...malas nak berangan lagi.....cuti pun tinggal 3 minggu jek lagi....so...program masak-memasak ni hanya suka-suka jek k....

......dah macam program memasak lak rasanya.....ok...menu petang seterusnya yang berjaya dilakukan....kuih donat bersalut coklat.... "hari tu sebenarnya berselisih pendapat gak dengan mak....mak nak buat donat gula, saya nak donat coklat....adik beradik ada yang request donat sambal" namun, disebabkan saya yang kena buat....so, saya buat donat coklat....ala-ala "BIG APPLE " g2....tp xdela fully sama....rasa for sure tak sama....mana kan sama yang original dengan yang tiruan kan....ngeh2...

 

.....rahsia di sebalik kuih donat yang lembut ala-ala donat kat "BIG APPLE" OR DUNGKIN DONUT....tu adalah hanya meletakkan kentang yang dilecek dalam adunan tepung u ollz k....boleh gtau mak-mak and mak cik-mak cik kat rumah k....kalau nak buatla....yang saya gtau ni tak dela secret resepi pun.....just sharing-sharing ilmu yang juga dikongsi oleh my mak....hehe....so, kalau ada ilmu tu leh la kongsi-kongsi k....jangan kedekut....tak elok....tak kemana pun ilmu tu kalau tak nak share2 dengan orang....kan..kan...kan....

ok...jalan-jalan buat makanan seterusnya adalah menu....pizza.....wow....tak sangka berjaya pulak buat pizza akhirnya berjaya....setelah 2 kali trial buat pizza ni....tak sangka kali ke-2 ni menjadi pulak tuuuuu....wohoooo....alhamdulillah...boleh la bukak kedai pizza hut....ngeh2....perasan lagi....yela, kalau kita g kedai pizza tu dekat 50 habis just semata-mata nak makan pizza yang hanya dapat 2 keping tu jek....mana cukup.....kan2....so i'ts better u ollz buat sendiri....lagi puas ati...nak letak macam-macam atas dia leh letak sesuka hati.....

pizza campur-campur....no ideas la nak bagi nama apa tah....


 ......isi kat atas tu boleh kay nak letak apa-apa pun boleh.....jering ke....petai ke....ngeh2...ikut citarasa semua k nak letak apa.....saya punya comot sket....tapi tak pe....yang penting rasa k....rasa tu yang penting.....biar pun tak sama....janji bila makan sodap....

huh....tak sangka gak hari tu ada la buat tart telur....rasa macam tak sedap....tapi tak tau la...abang suka pulak...dia kata sedap....tu untungnya buat la apa-apa makanan raksasa apa-apa kat rumah saya...pasti habis di makan...walaupun tak berapa nak jadi kadang-kadang....sebab pasti ada tukang makannya.....hehe....so, kalau sesiapa nak try leh la bercuti di rumah saya k...mampu tak mampu jek makan makanan yang macam-macam dibuatnya...try and error jek....yang penting apa??? ya....rasanya yang penting....biar rupa tak seberapa.....


.....rupa tart telur.....huhu...dah nak kecewa dah buatnya awal-awal buat masa tu....memang nak katanya kena sabar dalam apa pun yang kita lakukan....baik memasak, membasuh, membaca, belajar...semua lah kena sabar....tak sabar....so tak jadi.....kuih anda menunjukkan personaliti anda....hehe....bleh ke nak buat statement cam tu....yela,kalau tak sabar.....muka kuih pun buruk jek macam muka kita yang sedang masam mencuka gara-gara tak sabar.....

....nseb baik la mak ayah semua mendokong minatku yang suka memasak macam-macam jenis makanan and kuih-kuih....lalalaala....girang hati bila tengok semua suka makan and makan makanan yang dibuat sendiri oleh tangan kita sendiri kan dengan penuh kasih sayang pastinya...apa pun yang dibuat kena ikhlas....tambah rasa sedap makanan tu.....perisa tambahan makanan yang tidak dapat dilihat di dalam makanan iaitu kasih sayang.....scweeettt g2....

....so....tomorrow adik nak balik dari UIA....nak try buat kuih melaka....tapi nak namakan dia kuih johor....sebab buat kat johor...and pembuat dia orang johor....siapa yang tak kenal kuih melaka ok....this one k....

 
 ......so...nantikan kemunculannya di hari esok...senang....kejam mata pun boleh buat......dalam dia ada gula melaka......sebab tu dinamakan kuih melaka yang bakal dinamakan kuih johor...hehe...suka hatila kan nak namakan...apa ada pada nama....cewah....ok...that all for today.....

manfaatkan cuti-cuti anda dengan perkara berfaedah k....dan pastinya tarbiah dzatiah kat rumah memang waktu yang paling ideal dan bagus untuk menguji tahap tarbiah anda di rumah.....so, saya sedang menjalani tarbiah itu....anda bagaimana???
  
hope u ollz ok2 jek kay iman....wallahu a'lam..... wassalam.
 





















::: Komen kalau suka :::

Comments
1 Comments
    
    

1 comments:

✿A I N A A✿ said...

perghhh!!! sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... terliur ena tengok semua makanan ni.. ena pun tengah cuti, memang selera makan bertambah2... hikhikhik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Komen Blog Ni

Get this widget here