Assalamualaikum semua...
Hari ni ana nak membebel cara buat kuih raya or biskut raya yang digemari ramai...
tp xdela digemari sgt....tp budak2 zaman sekarang minat la bskut ni...
nama di biskut cornflakes madu...
cara mudah membuatnya....cepat dan sedap...sonang jek buatnye...
tp sebelum tu nak tanya....tau ke dok n penah tgk ke tak biskut ni macam mana ghopenye???
x pernah tengok??? ish3...
ok ni ana as a masterchef (perasan) nak tunjukkan yerp...
Jap ea ana letak gambar cornflakes madu yang ana pernah buat dulu....xtau la rupanya mcm ne...anda nilai la sndri yerp...
Yummy!!! enak kan....belum rasa lagi....
ok lah sekarang ana nak ajar cara mudah nak buat biskut ni...
simple jerk...
Mula2 kena pakai apron dulu untuk pastikan kebersihan terjaga:
BAHAN-BAHAN CORNFLAKES MADU:
1. Cornflakes (ikut berapa banyak yang nak guna)
"brand Nestle ni brand boikot tau"- so jgn beli selalu;buat masa ni ana belum jumpa lg brand yang x boikot; so pandai2 la yer cari brand yang tak boikot
2. Sudah semestinya madu
tak kesah la...ikut la nak madu asli ke x asli ke.... yang penting mesti halalan toiyiba yerp
:: manis tau madu ni ::
3. Majerin ke butter ke dua-dua boleh guna
tp pastikan halal yer...sebabnya ada kes pernah jd... ada 1 brand majerin ke butter tu yang disahkan diletakkan minyak "babi"... ish3... apa la...mcm2 perkara jd skg ni... so make sure barang yang anda beli ada cop halal....bukan cop halal biasa ea...n baca sekali ingredients nye... to make sure diperbuat dri apa kay ;-)
OkAi amount bagi ketiga-tiga bahan ni iaitu cornflakes, majerin dan madu ni kena ikut berapa banyak cornflakes yang nak digunakan yer...
Contoh kalau setengah kotak cornflakes yang jenis kotak kecil tu... so guna la madu dalam 2 sudu or 3 sudu....
function madu tu untuk biarkan cornflakes rasa manis n disampaing nak lekatkan cornflakes tu....
majerin bleh la guna dalam 2 sudu besar...ikut jgak berapa banyak cornflakes yang nak disalutkan yerp
BAHAN-BAHAN UNTUK HIASAN DAN TAMBAHAN UNTUK LEBIH SEDAP LAGI
1. BoLEH guna kan BiJan
tau tak bijan tu pe???
ala yang putih-putih kecik2 tu.... nak tunjuk gambar tp xdek plak gambar nyer
2. cherry hancur bleh guna warna hijau n merah- biar nampak meriah sikit...colourful
beli yang jenis packet yang dah siap dipotong dadu yerp.... dah dihancurkan....
3. nAK sedap lagi boleh letak badam cincang
function nye biar ada rasa kekacang sket dalam cornflakes madu kita....
Bahan tambahan adalah : cAwan kertas untuk masukkan cornflakes yang siap nanti
its better kalau u all guna cawan kertas warna hitam- sebab nye
1st biskut akan nampak lebih berseri bila guna cawan kertas warna hitam ni
2nd bila kte bakar dia akan cepat masak sebab warna hitam penyerap haba yang baik
Okai dah ready untuk masak???
START
1. Cairkan majerin dalam periuk dulu-ikut sukatan (jangan terlalu banyak majerin-nanti kemungkinan cornflakes x melekat antara 1 sme lain) dan mungkin biskut akan nampak berair dan rasa majerin lebih....
so cukup guna dalam 2 sudu besar
cairkan sampai betul2 cair dalam periuk
2. Apabila majerin tadi semua dah cair bleh la masukkan madu.... kalau nak sdap letak la lebih sikit....
2 sudu setengah or 3 sudu besar madu...
3. kacau sehingga naik bau dan sehingga campuran madu dan majerin tadi nampak macam dah kuning2 dan berbuih
jangan terlalu lama... nanti madu td hangus or hangit... dah x sodap...
4. siap matikan api dan masukkan cornflakes ikut berapa banyak yang bleh digaul dalam campuran tadi....
5. mASUKKAN... badam hancur, cherry hancur warna hijau dan merah, masukkan gak bijan td...
6. gaul sebati hingga rata
7. ble dah rata tu bleh la masukkan dalam mangkuk kertas yang saiz kecil tu..
8. masukkan ikut kesesuaian mangkuk tu... jangan la terlampau penuh sampai tak comel dah mangkuk yang sepatutnya comel td
kay dah siap tu sebelum dibakar letak dalam loyang oven yerp...susun molek2...
dan letakkan manik2 warna-warni (tabur dalam setiap mangkuk) ikut kesesuaian....jangan plak terlalu banyak...nnti dah x berseri dah...
nak tau manik mana yang sesuai digunakan???
guna manik yang ada pada biskut ni
bwh ni....yang warna warni ni
kemudian bakarlah dalam oven ikut suhu biasa untuk biskut...
bakar dalam 10-15 minit...sehingga bau wangi yer....bukan bau hangus...
dah siap rasa lah...bleh la dihidangkan
simpan dalam bekas yang kedap udara yerp supaya tak mudah lemau...
kalau lemau sayang je
tp kalau lemau biskut tu bleh bakar lagi biar dia rangup balik...
tp kalau asyik lemau bakar lemau bakar lme2 dia bukan akan jd hangus dan rentung....
cara mudah lepas bakar makan terus...
selamat dsimpan didalam perut
hehe...
"selamat mencuba" dada!!!!
sekian sahaja untuk kali ini bye2